Examining the relationship between employees' career satisfaction, self efficacy levels and career anchors
Çalışanların kariyer tatmini, öz yeterlilik düzeyleri ve kariyer çapaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 698749
  2. Yazar: AŞKIN KUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Tatmini, Öz-Yeterlilik, Kariyer Çapaları, Career Satisfaction, Self-Efficacy, Career Anchors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, çalışanların kariyer tatmini, öz-yeterlik düzeyleri ve kariyer çapaları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Çalışma değişkenlerinin birbiriyle olan ilişkileri ile her bir değişkenin demografik değişkenlerle arasındaki ilişkiyi incelemek için ilişkisel korelasyonel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Bursa ilinde faaliyet gösteren bir otomotiv şirketinde çalışmakta olan 306 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Kariyer Doyumu Ölçeği, Genel Öz Yeterlilik Ölçeği ve Kariyer Çapaları Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sorularını yanıtlamak amacıyla veri analizinde tek yönlü ANOVA,bağımsız örneklem t-testi, Kruskal Wallis, Pearson Korelasyon analizleri SPSS 25.0 programı ile yapılmıştır. Sonuçlar, öz yeterlik ile kariyer tatmini arasında ve öz yeterlik ile kariyer çapaları arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Kariyer tatmini ile kariyer çapaları arasındaki ilişkinin zayıf düzeyde pozitif olduğu, ancak anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür. Kariyer tatmini, öz yeterlik ve kariyer ölçeklerinden elde edilen puanların cinsiyete ve mezun olunan alana göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği gözlemlenmiştir. Kariyer tatmini puanlarının yaşa göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; ancak öz yeterlik ve kariyer çapaları puanlarının yaşa göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Yalnızca kariyer tatmini puanları görev odağına göre anlamlı farklılık göstermiştir. Diğer yandan öz yeterlik ve kariyer çapaları puanları çalışma süresine göre anlamlı farklılık göstermemiş, ancak kariyer tatmini çalışma süresine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Kariyer tatmini, öz yeterlik ve kariyer çapaları puanlarının aylık gelire göre anlamlı farklılık göstermediği gözlemlenmiştir. Araştırmanın bulguları ve sınırlılıkları ilgili literatüre göre tartışılmış ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to examine whether there is a significant relationship between career satisfaction, self-efficacy levels and career anchors of employees. Relational correlational survey method was used to examine the relationship between study variables and the relationship between each variable and demographic variables. The sample of the study consisted of 306 people working in an automotive company operating in Bursa. Personal Information Form, Career Satisfaction Scale, General Self-Efficacy Scale and Career Anchors Scale were applied to the participants. In order to answer the research questions; one-way ANOVA, independent sample t-test, Kruskal Wallis test,and Pearson Correlation analyzes were performed in SPSS 25.0 package program in data analysis. The results showed low positive and significant relationships between self-efficacy and career satisfaction, and between self-efficacy and career anchors. It was observed that the relationship between career satisfaction and career anchors was weakly positive, but not at a significant level. It was observed that the scores obtained from the career satisfaction, self-efficacy and career scales did not differ significantly according to gender and graduated field. Career satisfaction scores showed a significant difference according to age; however, self-efficacy and career anchor scores did not differ significantly according to age. Only career satisfaction scores differed significantly according to task focus. On the other hand, self-efficacy and career anchor scores did not differ significantly according to years of experience in the organization, but career satisfaction differed significantly according to years of experience in the organization. Moreover, it was observed that career satisfaction, self-efficacy and career anchor scores did not differ significantly according to monthly income. The findings and limitations of the study were discussed according to the relevant literature and suggestions for future studies were presented.