Elektronik tahkim ve tahkimin dijitalleşmesi
Electronic arbitration and digitalization of arbitration
  1. Tez No: 698954
  2. Yazar: SERHAT KISAKÜREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BEDİİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tahkim, elektronik tahkim, uluslararası ticari uyuşmazlıklar, internet, elektronik hakem kararı, Arbitration, online arbitration, international commercial disputes, Internet, Electronic arbitral awards
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Milletlerarası ticarî anlaşmazlıkların karara bağlanmasında yaygın şekilde kullanılan bir çözüm yöntemi, klasik tahkimdir. Milletlerarası ticarî uyuşmazlıklarda taraflar, uyuşmazlıkları çözen olağan yol devlet yargısı olsa da, mahkemelerin aşırı iş yükü, hâkimlerin konunun uzmanı olmaması, yargılamanın uzun sürmesi ve daha masraflı hale gelmesi gibi sebeplerle tahkime başvurmaktadırlar. Fakat milletlerarası ticari anlaşmazlıklarda, anlaşmazlık konusunun karmaşık hale gelmesi, birden çok tarafın olması gibi sebepler tahkim yargılamasında da uzamaya yol açmıştır. Teknolojik gelişmeler tahkimde, elektronik tahkim kavramını ortaya çıkarmıştır. Dava açılması, masraf yatırılması, taraf oturumları ve duruşmalar, delil sunulması, tanık ve bilirkişi dinlenmesi ve hakem kararının verilmesi aşamaları elektronik ortamda yapılır hale gelmiştir. Anlaşmazlığın çözümü için uygulanan klasik tahkim yerine elektronik tahkim de uygulanmaya başlamıştır. Elektronik tahkim, küresel çapta elektronik ticaretin gelişmesi ile doğru orantılı şekilde gelişmiş ve yaygın hale gelmiştir. Elektronik tahkim, klasik tahkimin bütün niteliklerini taşımakta olup, sadece elektronik ortamda gerçekleşmektedir. Bu nedenle klasik tahkim kurallarının büyük çoğunluğu elektronik tahkimde de uygulanmaktadır. Bu çerçevede çalışmamız üç bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde; elektronik tahkimin tanımı, gelişmesi, avantajları ve dezavantajları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, milletlerarası elektronik ticarî tahkim usulü yani, davanın açılması, hakemlerin belirlenmesi, dava ve cevap dilekçeleri, duruşmalar, delil sunulması ve hakem kararlarının verilmesi hususları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise AAA, LCIA, MTO, WIPO CIETAC, ISTAC gibi tahkim merkezlerinin elektronik tahkime ilişkin kuralları incelenmiş ve tahkimin dijitalleşmesine ilişkin gelişmelere ve dijital tahkime ilişkin sorunlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional arbitration is a widely used method of resolution of international commercial disputes. In international commercial disputes, the parties apply to arbitration due to the excessive workload of the courts, the lack of expertise of the judges, the longer the trial and the more costly judgment, although the usual way to resolve the disputes is the state judiciary. However, the reasons such as the complexity of the dispute in international commercial disputes and the fact that there are more than one parties caused the arbitration proceedings to be prolonged. The advancement of the internet and technology has revealed the concept of electronic arbitration in arbitration. The stages of filing a lawsuit, depositing costs, party hearings and hearings, presenting evidence, hearing witnesses and experts, and making the arbitration decision have become carried out electronically. The traditional arbitration applied for the settlement of the dispute has transferred its place to electronic arbitration. Electronic arbitration has developed and become widespread in direct proportion to the development of electronic commerce on a global scale. Electronic arbitration has all the features of classical arbitration and can only be carried out electronically. Therefore, most of the classical arbitration rules are also applied in electronic arbitration. In this context, our master thesis consists of three parts. In the first part; The definition, development, advantages and disadvantages of electronic arbitration are examined. In the second part, the international electronic commercial arbitration procedure, namely, the filing of a case, determination of arbitrators, petitions of lawsuits and responses, hearings, submission of delegations and arbitration decisions are discussed. In the third part, the rules of arbitration centers such as AAA, LCIA, MTO, WIPO CIETACISTAC on electronic arbitration are examined and the developments regarding the digitalization of arbitration and the problems related to digital arbitration are discussed.