Üniversite öğrencilerinin kültürel zekâ ve spor ile sosyalleşme düzeylerinin belirlenmesi
Determining the level of cultural intelligence and socializati̇on with sports in universi̇ty students
  1. Tez No: 698993
  2. Yazar: OSMAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, kültürel zeka, sosyalleşme, boş zaman, Sports, cultural intelligence, socializing, leisure time
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi spor bilimleri fakültesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında eğitim gören öğrencilerin kültürel zeka ve spor ile sosyalleşme düzeylerinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini ise, çalışma amacı doğrultusunda maksimum çeşitliliğe göre seçkisiz örneklem yöntemi ile tespit edilen 278 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiş nicel bir araştırmadır. Araştırma yazar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Ang vd 2007 tarafından geliştirilen İlhan ve Çetin 2014 tarafından Türkçe uyarlaması yapılan kültürel zekâ ölçeği ve Şahan 2008 tarafından geliştirilen sporda sosyalleşme ölçeği kullanılmıştır. Araştırma öncelikli olarak demografik değişkenlerle ilgili olarak sayısal olan verilerin tanımlanması, derlenmesi ve sunulması için kullanılan betimsel istatistikler (Frekans, Yüzde) kullanılmıştır. Bu yöntemle araştırmaya katılanların profilleriortaya çıkarılmıştır. Tekli olmayan karşılaştırmalar için Mann-Whitney U Testi ile birden fazla karşılaştırmalar için Kruskal-Wallis Varyans Analizi kullanılarak yapılmıştır. Çoklu olan karşılaştırmalarda Kruskal Wallis Varyans Analizinin sonucu anlamlı farkın çıktığı durumda çıkan bu farkın hangi kümeler arasından kaynaklandığını bulmak için Mann Whitney U Testi uygulanmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin Kültürel Zekâ düzeyleri ve spor ve sosyalleşme düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için de Spearman Korelasyon (r) katsayısı tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların cinsiyet değişkenine göre kültürel zeka ölçeği alt boyularındanmotivasyon ve davranış alt boyutlarının anlamlı bir şekilde farklılşatığı, spor ile ilgilenme düzeylerinde motivasyon boyutunda ve spor ile sosyalleşme ölçeği puanlarının farklılaştığı tespit edilmiştir. Yaşanılan yer kültürel zeka ölçeği alt boyutlarından davranış puanlarının anlamlı düzeydefarklılaşatığı, okuduğu bölüm değişkenine göre kültürel zeka ölçeği alt boyutlarından motivasyonun ve sporda sosyalleşme ölçeği puanlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmişitir. Konaklama ve aile aylık geliri değişkeninde ise kültürel zeka alt boyutlarından biliş ve sporda sosyalleşme ölçeği puanlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmişitir. Haftalık spor yapma süresi değişkenine göre kültürel zeka ölçeği altı boyutlarından biliş, motiasyon ve davranışın anşamşı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Aylık harcama, yaş ve vakit geçirilen sosyal alan değişkeninde bütün alt boyutların ve sporda sosyalleşme ölçeği puanlarının anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Kültürel Zekâ ölçeği toplam puanları ve alt boyutları ile sporda sosyalleşme puanları üzerinden yapılan korelasyon sonuçlarına göre; Kültürel Zekâ ölçeği ile bütün alt boyutları arasında anlamlı düzeyde pozitif yönlü yüksek bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Kültürel Zekâ ile sporda sosyalleşme düzeyleri arasında ise anlamlı düzeyde pozitif yönlü düşük bir ilişkinin olduğu, kültürel Zekâ ölçeği alt boyutlarından davranış ve motivasyon boyutunun sporda sosyalleşme ile arasında anlamlı düzeyde pozitif yönlü düşük bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Üst biliş alt boyut ile sporda sosyalleşme arasında anlamlı düzeyde pozitif yönlü orta bir ilişkinin olduğu, biliş boyutunda ise anlamlı bir ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to examine the cultural intelligence and socialization levels of the students studying at the Faculty of Sports Sciences of the Agri Ibrahim Çeçen University in the 2020-2021 academic year in terms of different demographic variables.The sampling of the study is consist of 278 university students determined by random sampling method according to the maximum diversity in accordance with the purpose of the study.The research is a quantitative research which is conducted with a relational survey model. Personal information form prepared by the research author, for Cultural intelligence scale which is adapted to Turkish by İlhan and Çetin 2014 that was originally developed by Ang et al. 2007 used, and socialization scale in sports developed by Şahan 2008 is also used.Firstly the identification of numerical data regarding the demographic variables in the research, descriptive statistics were used for the compilation and submission (frequency, percentage) is used.With this method, the profiles of the participants in the research revealed.For non-single comparisonsMann-Whitney U Test, for multiple comparisonsKruskal-Wallis Variance Analysis is used.In case of significant difference occur in Kruskal-Wallis Variance Analysis, Mann-Whitney U Test was applied to find out from which clusters this difference originated.The Spearman Correlation (r) coefficient technique is used to reveal the relationship between Cultural Intelligence and sports and socialization levels of the students who participated in the research. As a result of the study, it is understood that the motivation and behaviors sub-dimensions of the cultural intelligence scale sub-dimensions significantly differentiated according to the gender variable of the participants, the motivation dimension in the level of activity in sports and the scores of the socialization scale with sports.It is seen that behavior scores differed significantly from the sub-dimensions of the place of residence in cultural intelligence scale, also according to the department variable, the scores of motivation and socialization in sports scale, which are sub-dimensions of the cultural intelligence scale, been significantly different. When the accommodation and family monthly income is variable, it showed that the scores of the cognition and socialization in sports scale, which are among the sub-dimensions of cultural intelligence, differ significantly.It is seen that cognition, motivation and behavior differed from the six dimensions of the cultural intelligence scale according to the weekly exercise time variables.It is observed that all sub-dimensions and scores of socialization in sports scale differed significantly in the variable of monthly spending, age and social area that one spends time.According to the correlation results made on the total scores and sub-dimensions of the Cultural Intelligence scale and the scores of socialization in sports; It isseen that there is a significantly positive correlation(relationship) between the Cultural Intelligence scale and all its sub-dimensions. It is determined that there is a significantly positive low correlation between Cultural Intelligence and socialization levels in sports, and there is a significantly positive low correlation between the behavioral and motivation dimension, which is one of the sub-dimensions of the cultural Intelligence scale, and socialization in sports. Lastly, its seen that there is a significant positive moderate relationship between the metacognitive sub-dimension and socialization in sports, but there is no significant relationship in the cognition dimension.