Futbolculara uygulanan eksantrik ve konsantrik antrenmanların bazı motorik özellikler ve kalp atım hızı değişkenliği üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of eccentric and concentric training on some motoric features and cardiac activity applied to footballers
  1. Tez No: 699245
  2. Yazar: SADETTİN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. RAMİZ ARABACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet, antrenman, futbol, dikey sıçrama, denge, Strength, training, soccer, jump, sürat, balance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sporcuların mevcut kuvvet değerlerini belirlemek ve elde edilen kuvvet değerlerinin geliştirilmesine yardımcı olmak için uygulanan kuvvet antrenman programları optimun sporsal verim için oldukça önemlidir. Amaç: Bu bağlamda çalışmanın amacı“futbolculara uygulanan eksantrik ve konsantrik antrenmanların bazı motorik özellikler ve kalp atım hızı değişkenliği üzerine etkilerinin incelenmesidir.”Yöntem: Çalışmaya katılan deneklerin yaş ortalamaları (x̄ ± SS, EKS; n = 10; yaş: 21.7 ± 1.70 yıl; boy: 178.90 ± 7.32 cm; vücut ağırlığı: 81.20 ± 10.03 kg; BMI 24.93 ± 2.37 kg /m2; KON; n = 10; yaş; 21.9 ± 1.72, yıl; boy: 175.90 ± 5.62 cm; vücut ağırlığıi: 73.23 ± 10.35 kg; BMI 23.75 ± 2.83 kg /m2) üniversite takımında futbol oynayan 20 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katıldı. Sporcular antrenman protokollerine göre rastgele EKS ve KON olarak iki gruba ayrıldı. 12 hafta süresince haftada 2 gün, 7 saat üzeri (4-5 birim) futbol antrenmanına ek olarak EKS ve KON grubu kuvvet antrenmanı yaptılar. Tüm sporcuların birinci gün; (leg extantion, lying leg curl, machine abduction, machine adduction) kuvvet testleri (1RM testi) sırasıyla uygulanmıştır. İkinci gün, tüm sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, denge, reaksiyon zamanı, dikey sıçrama ve (20m) sürat koşu performans testleri 12 haftalık çalışmanın başında ve sonunda yapıldı. Bulgular: Verilerin analizi sonucunda, EKS kuvvet antrenman grubu deneklerinin KON kuvvet antrenman gruplarının gruplar arası ilk ve son ölçümlerine ait maksimal kuvvet (1RM testi) lying leg curl, machine abduction, machine adduction, denge ve dikey sıçrama değerlerinde istatistiksel olrarak anlamlı fark bulundu (p < .05). (1RM testi) leg extantion, sürat (20m), reaksiyon (basit reaksiyon zamanı ve seçili reaksiyon zamanı) ve Kalp atım hızı değişkenliği SDNN (ms), RMSSD (ms) ve Mean HR (beats per min) performans testlerinde gruplar arasında istatiksel açıdan anlamlı fark görülmedi (p> .05). EKS kuvvet antrenman grubu deneklerinin KON kuvvet antrenman gruplularının gruplar içi ilk ve son ölçümlerine ait (1RM testi) leg extantion, lying leg curl, machine abduction, machine adduction, denge ve dikey sıçrama değerlerinde istatistiksel olrarak anlamlı fark bulundu (p < .05). (20m) sürat koşusu, reaksiyon (basit reaksiyon zamanı ve seçili reaksiyon zamanı) ve Kalp atım hızı değişkenliği SDNN (ms), RMSSD (ms) ve Mean HR (bpm) performans testlerinde gruplar içi istatiksel açıdan anlamlı fark görülmedi (p> .05). Sonuç: 12 haftalık EKS ve KON kuvvet antrenman programlarında, EKS kuvvet antrenman grubunun futbolcuların (alt ekstremitelerinin) bazı fiziksel uygunluk özelliklerinden maksimal kuvvet (1RM testi) lying leg curl, machine abduction, machine adduction, denge ve dikey sıçrama üzerinde daha etkili olduğu görülmüştür. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, yıllık futbol antrenmanın bir parçası olarak kuvvet antrenmanlarının, sporsal performansın sürdürülebilirliği ve sürdürülmesi konusunda sahip olduğu eşsiz güç vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Strength training programs that are applied to determine the current strength status of athletes and help to develop the strength values obtained are very important for optimum performance. Aim: The aim of this study is to Investigation of the Effects of Eccentric and Concentric Training on Some Motoric Features and Cardiac Activity Applied to Footballers. Method: Twenty male university soccer players (x̄ ± SD, EKS; n = 10; age: 21.7 ± 1.70 years; height: 178.90 ± 7.32 cm; body mass: 81.20 ± 10.03 kg; BMI 24.93 ± 2.37 kg /m2; KON; n = 10; 21.9 ± 1.72 years; height: 175.90 ± 5.62 cm; body mass: 73.23 ± 10.35 kg; BMI 23.75 ± 2.83 kg /m2) were divided into 2 experimental (KON, n = 10 and EKS, n = 10) groups. In addition to 12 weeks football training over 7 hours (4-5 units) in 2 days a week, EKS and KON group performed strength training. All athletes were performed strength tests respectively in the first day. On the second day, the length of all athletes body weight, balance, vertical jump and 20 m. sürat performance tests were performed at the bedginning and end of the 12-week study. Results: As a result of the data analysis, there was a significant difference in EKS strength training group subjects' lying leg curl, machine abduction, machine adduction, balance and vertical jump values compared to KON strength training group (1RM test) (p < .05). Howewer, there was no difference between the groups in (1RM test) Leg extension and 20m. speed, reaction time (simple reaction time and the selected reaction time ) and cardiac activity SDNN (ms), RMSSD (ms) ve Mean HR (bpm) performance tests (p> .05). A statistically significant difference was found in the lying leg curl, machine abduction, machine adduction, balance and vertical jump values of the EKS strength training within the group subjects' first and last measurements (1RM test) of the KON strength training groups (p < .05). However, there was no statistically significant difference within the group in (1RM test) leg extantion, 20 m. speed, reaction (simple reaction time and the selected reaction time) and Cardiac activity SDNN (ms), RMSSD (ms) and Mean HR (beats per min) performance tests (p < .05). Conclusion: In the 12-week EKS and KON strength training programs, it was seen that the EKS strength training group was more effective on lying leg curl, machine abduction, machine adduction, balance and vertical jump than some physical fitness characteristics (1RM test) of footballers (lower extremities). According to the finding of the study, as a part of the annual football training, special training emphasizes the unique power of sustainability of sports performance.