Bozdağlar (İzmir-Manisa) likenlerinin kemotip zenginliği
Chemotype diversity of lichens from Bozdağlar mountain (İzmir-Manisa)
- Tez No: 699268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ŞENKARDEŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bozdağlar, İzmir, Likenler, Liken asitleri, Liken sekonder metaboliti, Manisa, Sekonder metabolitler, Türkiye, Bozdaglar, Izmir, Lichens, Lichen secanodary substances, Secomdary metabolites, Manisa, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmasında, Bozdağlar'da (İzmir/Manisa) yayılışı tespit edilen likenlerin kemotip zenginliği incelenmiştir. Bozdağlar kabaca doğu-batı yönünde uzanan yaklaşık 130 km uzunluğunda 30 km genişliğinde olan dağ sırasıdır. 9 Temmuz 2016 – 14 Mayıs 2017 tarihleri arasında toplanan likenler, içerdikleri sekonder metabolitleri açısında incelenmiştir. 127 tür ve türaltı taksonda yaptığımız çalışmada, 52 taksonun kromatografisinde liken sekonder matoboliti tespit edilemezken, kalan 75 taksonda 53 farklı liken sekonder metaboliti belirlenmiştir. HPTLC ile yaptığımız bu analizlerde, teşhis ettiğimiz her liken sekonder metabolitinin alıkonma değerleri verilmiş ve her örnekte bulunan liken sekonder metabolitlerinin içerikleri çizelgeler halinde verilmiştir. 127 taksondan 7'si daha önceden Türkiye'den çalışılmış olup, 120'si Türkiye'den ilk defa çalışılmıştır ve günümüze kadar Türkiye'den toplanmış 95 taksonun liken sekonder matobiliti bilinirken, tezimizde bu sayı 215'e yükselmiştir. Son olarak, morfolojik olarak ayrımı mümkün olmayan türlerin teşhisi kromatografi yardımıyla gerçekleştirilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the lichen biodiversity of Bozdaglar Mountain Chain was investigated. Bozdaglar is a mountain line that is 130 km in length and 30 km in width from east to west direction. This study started from 9th july in 2016 till 14th May in 2017. In total, 127 intraspecific taxa were examined. No lichen substance was dedected by HPTLC on 52 taxa, whereas 53 different lichen secondary metabolites form 75 lichen taxa were identified. Rf values for each lichen secodary compound are provided. 120 out of 127 taxa were not studied chromatoraphically in previous studies on lichens collected from Turkey, Currently, lichen secondary substances of 95 intraspecific taxa collected from Turkey was known, and this number is increased to 215 by this thesis. At last, lichens that were not able to identify on morphologial characters, were able to indentify because of applying chromatographic method.