Temporomandibular eklem diskinin redüksiyonsuz öne yer değiştirdiği vakaların tedavisinde pivot splint etkinliğinin araştırılması
Efficiency of pivot splint therapy in cases diagnosed as having anterior displacement of the TMJ (temporamandibular joint) disc without reduction
- Tez No: 69934
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: temporomandibular eklem, iç yapı bozuklukları, diskin redüksiyonsuz öne yer değiştirmesi manyetik rezonans görüntüleme, transkranial radyografi, pivot splint, stabilizasyon splinti iv
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Bu araştırmada, TM Eklem diskinin redüksiyonsuz öne yer değiştirdiği ve manipülasyonla redüksiyon sağlanamayan 23 hastaya, 24 hafta süresince pivot splint ile birlikte egzersiz uygulaması yaptırılmış ve egzersiz dışında stabilizasyon splinti kullandırılmıştır. Tedavi süresi sonunda tüm hastalarda TM Eklem ve kas ağrıları tamamen ortadan kalkmıştır. Ayrıca mandibular hareket limitleri ortalamaları, maksimum açma hareketinde; 28,74 mm'den 49,17 mm'ye, sağ lateral hareket de; 7,78 mm'den 12,26 mm'ye sol lateral hareket de; 7,43 mm'den 11,87 mm'ye protruziv hareket de; 4,00 mm'den 7,22 mm'ye yükselmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası saptanan tüm hareketlere ait değerler arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli (p < 0,001) bulunmuştur. Tedavi öncesi ve sonrasında disk konumları manyetik rezonans görüntüleme tetkiki ile saptanmıştır. Buna göre tedavi öncesi 10 TM Eklem diskinin normal, 4 TM Eklem diskinin redüksiyonlu, 32 TM Eklem diskinin redüksiyonsuz öne yer değiştirmesi saptanmıştır. 24 haftalık tedavi süresinin sonunda normal eklem sayısı 17'ye, redüksiyonlu eklem sayısı 7 yükselmiş, redüksiyonsuz eklem sayısı ise 22'ye düşmüştür. Böylece tedavi öncesi disk konumunda problem olan 36 eklemden 13'ünde (%36) disk konumunda olumlu yönde değişiklik saptanmıştır. Araştırmaya katılan 23 hastadan 12 hastada (%52,2) tedavi öncesi ve sonrası tanı aynı bulunmuş, 1 1 hastada ise (%47,8) disk konumları yönünden değişiklik saptanmıştır. Tedavi öncesi ve sonrası transkranial röntgenlerde yapılan ölçümlerde tedavi sonrasında disk konumuna bağlı olmaksızın kondil hareketlerindeki kısıtlılığın azaldığı ve posterior eklem aralığının arttığı görülmüştür. Araştırmamız sonucunda transkranial röntgenle saptanan kondil-fossa ilişkisinin, disk konumunun kesin tanısı için tek başına yeterli olmadığı kanısına varılmıştır. Araştırmamıza katılan hastaların tümünde mevcut ağrıların tam olarak eliminasyonu, mandibular hareket limitlerinin normal değerlere ulaşması ve disk konumunda saptanan olumlu değişiklikler tedavi yöntemimizin TM Eklem diskinin redüksiyonsuz öne yer değiştirdiği vakalarda güvenle uygulanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study twenty-three patients diagnosed as having anterior disc displacement without reduction within their temporomandibular joint complex who were unsuccessfully subjected to manipulation to recapture the disc, were treated with stabilization splints and a combination of pivot splint and jaw exercise regimen for 24 weeks. Joint and myofascial pain symptoms were absent after treatment among all patients. Additionally, mean mandibular range of motion measurements increased from 28.74mm prior to 49.12mm on maximum opening; 7.78mm to 12.26mm upon right lateral excursion; 7.43mm to 11.87mm on left lateral excursion and 4.00mm to 7.22mm on protrusion after treatment.