Studying the mediating effect of gamification on the impact of psychological capital on employees' creativity in Bahrain
Çalışanların yaratıcılığı ve psikolojik sermayesi üzerinde oyunlaştırmanın aracı etkisi: Bahreyn'de bir uygulama
  1. Tez No: 699351
  2. Yazar: SARA EMAD EL-DIN AHMED ALY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, Psikolojik Sermaye, Çalışanların Yaratıcılığı, Gamification, Psychological Capital, Employees' Creativity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
On yıldan fazla bir süredir oyunlaştırma kavramı, başta eğitim ve pazarlama olmak üzere çeşitli alanlarda tartışılmış ve incelenmiştir. Oyunlaştırmayı incelemeyi amaçlayan literatürün bolluğuna rağmen, çalışma alanında veya çalışma ortamında oyunlaştırma stratejisine ilişkin açık bir çalışma eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışma ile çalışanların psikolojik sermayesi ile oyunlaştırmanın çalışanın yaratıcılığı üzerine etkisi araştırılmıştır. Ayrıca çalışanların psikolojik sermayesi ile çalışanın yaratıcılığı üzerinde oyunlaştırmanın aracılık etkisi bakılarak litaratüre katkı sunulmuştur. Araştırma verileri tamamı Bahreyn Krallığı'nda Mart 2021 ile Nisan 2020 arasında anket yöntemiyle farklı şirketlerde habitica uygulamasını en az 2 hafta kullanan 115 çalışan ve hiç kullanmayan 122 çalışandan elde edildi. 237 olan toplam yanıt sayısı içinden psikolojik sermaye, çalışanların yaratıcılığı ve aralarındaki ilişki ölçülerek karşılaştırılması için SSPS ve SmartPLS istatistiksel analiz programları kullanıldı. Sonuç olarak oyunlaştırmanın hem psikolojik sermaye hem de çalışanların yaratıcılığı üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca oyunlaştırmanın psikolojik sermaye ile çalışanların yaratıcılığı arasındaki ilişkide olumlu aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın pratik uygulamalarının yanı sıra, çalışmada gelecekteki araştırmalar için önerilerde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
For more than ten years, the concept of gamification has been discussed and studied in various fields, most notably education and marketing. Despite the abundance of literature aimed at studying gamification, but there is a clear lack of studies related to the strategy of gamification in the field of work or the work environment. In this study the relationship between psychological capital and employees' creativity under the mediating effect of gamification was investigated. All of the research data were obtained from 115 employees who used the Habitica application for at least 2 weeks in different companies between March 2021 and April 2021 in the Kingdom of Bahrain, and 122 employees who didn't use it at all. SSPS and SmartPLS statistical analysis programs were used to measure and compare psychological capital, employees' creativity and the relationship between them among the total number od responses, which was 237. As aresult, it has been determined that gamification has a significant and positive effect on both psychological capital and employees' creativity. In addition, it has been determined that gamification has a positive mediating effect on the relationship between psychological capital and employees' creativity. Along, the practical applications of the research, recommendations for future research are discussed in the study.