Yetişkin bireylerde sosyal medya bağımlılığı, psikolojik dayanıklılık ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction, resilience, and self-esteem in adults
- Tez No: 699400
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sosyal medya bağımlılığı, psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı, social media addiction, resilience, self-esteem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırmalar düşük psikolojik dayanıklılığa ve benlik saygısına sahip kişilerin sosyal medya kullanımının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu araştırma ile yetişkin bireylerde sosyal medya bağımlılığının, psikolojik dayanıklılık ve benlik saygısı ile ilişkisinin araştırılması ve psikolojik dayanıklılık ve benlik saygısının demografik değişkenlere ek olarak yordayıcı gücünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 18-60 yaş arası 547 (256 kadın, 291 erkek) kişi gönüllü olarak dahil olmuştur. Psikolojik Dayanıklılığı ölçmek için Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, benlik saygısı için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve sosyal medya bağımlılığı düzeyini belirlemek için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, SPSS-25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma verilerinin normallik sınaması için Kolmogorov-Smirnov testi, basıklık (kurtosis) ve çarpıklık (skewness) katsayıları, Q-Q grafik, kutu-grafik ve histogram kullanılmıştır. Buna bağlı olarak, normal dağılım gösterdiği tespit edilen değişkenlerin analizinde Student t testi ve ANOVA Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Demografik değişkenler kontrol edildiğinde, psikolojik dayanıklılık ve benlik saygısının sosyal medya bağımlılığı üzerindeki yordayıcı gücünü incelemek amacıyla Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre düşük psikolojik dayanıklılık ve düşük benlik saygısı daha yüksek oranda sosyal medya bağımlılığı ile ilişkilidir. Demografik değişkenler kontrol edildiğinde bile, yapısal stil, aile uyumu, kendilik algısı, sosyal yeterlik ve benlik saygısının kişilerin sanal tolerans düzeyindeki farklılıkların % 9.2'sini anlamlı olarak açıkladığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Studies show that people with low resilience and self-esteem are more likely to use social media. With this research, it was aimed to investigate the relationship between social media addiction, resilience and self-esteem in adults, and to examine the predictive power of resilience and self-esteem in addition to demographic variables. 547 (256 women, 291 men) people aged 18-60 years were voluntarily included in the study. Resilience Scale for Adults was used to measure Resilience, Rosenberg Self-Esteem Scale was used for self-esteem, and Social Media Addiction Scale was used to determine the level of social media addiction. The data were analyzed using the SPSS-25 program. Kolmogorov-Smirnov test, kurtosis and skewness coefficients, Q-Q graph, box-graph and histogram were used to test the normality of the study data. Accordingly, Student's t-test and analysis of variance were used in the analysis of the variables found to be normally distributed. Pearson Correlation Analysis was used to examine the relationships between the variables. When demographic variables were controlled, Hierarchical Regression Analysis was used to examine the predictive power of resilience and self-esteem on social media addiction. According to the results of the study, low resilience and low self-esteem are associated with higher rates of social media addiction. Even when demographic variables were controlled, it was revealed that structural style, family cohesion, self-perception, social competence and self-esteem significantly explained 9.2 % of the differences in the virtual tolerance level of individuals.