Akdeniz Bölgesinde sosyal medya bağımlılığı ve kişisel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
A research about the relationship between social media addie-tion and personal well being in the Mediterranean Region
- Tez No: 554282
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, Bağımlılık, Sosyal Medya Bağımlılığı, İnternet Bağımlılığı, Kişisel İyi Oluş, The Mediterranean Region, Addiction, Social Media Addiction, Internet Addiction, Personal Well-Being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışmasında Akdeniz Bölgesi'nde taranacak olan bireylerde bağımlılık yükü formunda sosyal medya bağımlılığı bulunan bireylerin kişisel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlamaktadır. TBRSH Çalışmasına dahil olan katılımcılardan 9 bölge arasında olan Akdeniz Bölgesi içerisinde yaşayan 2800 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Toplam örneklemin 1405'i kadın ve 1395'i erkektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Soru Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Kişisel İyi Oluş İndeksi-Yetişkin Türkçe Formu kullanılmıştır. Bu ölçekler gönüllülük esas alınarak 18-65 yaş arası bireylere uygulanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS kullanılarak analize tabii tutulmuştur. Bu analize göre cinsiyet değişkeni ile sosyal medya bağımlılığı arasında istatistikçe anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Eğitim düzeyi ile sosyal medya bağımlılığı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Katılımcıların eğitim düzeyindeki azalma ile izlenen sosyal medya bağımlılığında ki artış istatistiki olarak anlamlı düzeydedir. Medeni durumda bekâr bireylerin sayısının artması ile izlenen sosyal medya bağımlılığında ki artış istatistiksel olarak anlamlı düzeydedir. Katılımcıların sahip olduğu çocuk sayısı ile sosyal medya bağımlılığı arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Azalan yaş ile birlikte sosyal medya bağımlılığında görülen artış istatistikçe anlamlı düzeydedir. Katılımcıların kişisel iyi oluş ölçeği ile sosyal medya iii bağımlılığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Varyans analiz sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak katılımcıların eğitim düzeyinin düşüşü ile sosyal medya kullanım düzeyinin artışı anlamlıdır. Katılımcıların bekar oluşunun sosyal medya bağımlılık düzeyinin artışı ile ilişkisi anlamlıdır. Genç yaşta olan katılımcıların sosyal medya kullanım düzeyinin artışı istatistiksel olarak anlamlıdır. Kişisel iyi oluş düzeyi ile sosyal medya bağımlılığı düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Kişisel iyi oluş düzeyi, sosyal medya bağımlılık düzeyi bakımından anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda şu öneride bulunulabilir. Sosyal medya kullanımının problemli olduğu gruplar gençler, eğitim düzeyi düşük katılımcılar ve bekarlar olması sebebiyle önleyici ve bilgilendirici amaçlı psikoeğitimlerin önemli olduğu düşünülebilir. Sosyal medyanın bilinçli kullanımı hususunda verilecek olan eğitimlerin özellikle problemli internet kullanımı sonucunda görülebilecek fiziksel ve psikolojik problemlerin önlenmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, this research aims to investigate the relationship between risk profile Addiction and Mental Health Map dependency burden in the form of individuals in the Mediterranean region to be scanned in the study of social media addiction with personal well-being of individuals. A total of 2800 people living in the Mediterranean Region, which are among the 9 regions included in the TBRSH Study, constitute the sample of the study. Of the total sample, 1405 were female and 1395 were male. Sociodemographic Questionnaire, Behavior Influence Load Form and Personal Well-Being Index-Adult Turkish Form were used as data collection tools. These scales were applied to individuals aged 18-65 on a voluntary basis. The data of the study were analyzed using SPSS. According to this analysis, there is no statistically significant difference between gender variable and social media dependency. There is a significant negative relationship between education level and social media addiction. The decrease in the education level of the participants and the increase in the social media dependency were statistically significant. The increase in the number of single individuals in marital status and the increase in social media dependency were statistically significant. There is no statistically significant relationship between the number of children and social media addiction. The decrease in social media addiction with decreasing age is statistically significant. The relationship between personal wellbeing scale and social media addiction was investigated. There was no statistically significant difference in the results of variance analysis. v As a result, the decrease in the educational level of the participants and the increase in the level of social media usage are significant. The relationship between the singular and social media dependency level of the participants is significant. The increase in the level of social media use of young participants is statistically significant. There was no significant relationship between the level of personal well-being and the level of social media addiction. The level of personal well-being does not differ significantly in terms of social media addiction level. According to the findings of the study, the following suggestion can be made. It can be thought that psychoeducation, which is preventive and informative, is important because the groups where the use of social media are problematic are young people and the participants with low educational level are single. It will help prevent the physical and psychological problems that can be seen as a result of the problematic internet use of the trainings that will be given about the conscious use of social media.