Tip 1 diabetes mellitus tanılı çocukların kan serumlarında bazı oksidan ve antioksidan parametrelerin belirlenmesi: Vaka-kontrol çalışması
Determination of some oxidant and antioxidant parameters in blood serum of children with type 1 diabetes mellitus: A case-control study
  1. Tez No: 699404
  2. Yazar: YAKUP ENES ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL ÖĞÜT, DR. MURAT ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Nutrition and Dietetics, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, oksidan, oksidatif stres, Tip 1 diyabet, Antioxidant, oxidant, oxidative stress, type 1 diabetes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Tip 1 diyabette oksidatif stresin neden olduğu hasarları oksidan ve antioksidan parametreler ile belirlemek tezin asıl amacını oluşturmuştur. Gereç ve Yöntem: Araştırma, deneysel vaka-kontrol çalışması olarak, Eylül 2020-Haziran 2021 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Tip 1 DM tanılı 38 çocuk ve ergen ile herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmayan 38 çocuk ve ergen ile gerçekleşmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama (X̄), standart sapma (SS), minimum değer, maksimum değer, Independent-Samples t testi ve değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson ve Spearman Korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Bulgular: Sonuçlar değerlendirildiğinde, araştırmamızda kullanılan parametrelerden açlık kan şekeri, HbA1c, MDA, TOK, total tiyol ve natif tiyol değerleri Tip 1 diyabetli grupta kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca TAK sonuçları açısından yapılan kıyaslamada Tip 1 diyabetli grupta sağlıklı gruba göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Katılımcıların disülfit değerleri Tip 1 diyabetli grupta daha yüksek olduğu gözlense de bu farkın istatiksel açıdan anlamlı olmadığı gözlenmiştir. Yapılan korelasyon analizinde yaş ve BKİ arasında orta düzeyde ve pozitif bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görülmektedir. Buna ek olarak natif tiyol ve disülfit değişkenleri arasında da yüksek düzeyde ve pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür. Sonuç: İstatistiksel olarak tüm veriler yorumlandığında Tip 1 diyabetin vücutta neden olduğu oksidatif hasar yapılan analizler ile ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Determining the damage caused by oxidative stress in Type 1 diabetes with oxidant and antioxidant parameters was the main purpose of the thesis. Materials and Methods: The research was carried out as an experimental case-control study with 38 children and adolescents with Type 1 DM and 38 children and adolescents without any chronic disease at Aydın Adnan Menderes University Application and Research Hospital between September 2020 and June 2021. In the analysis of the data, the arithmetic mean (X̄), standard deviation (SD), minimum value, maximum value, Independent-Samples t test and the relationships between the variables were examined using the Pearson and Spearman Correlation coefficient. Results: When the results were evaluated, the parameters used in our study were fasting blood glucose, HbA1c, MDA, TOC, total thiol, and native thiol values ​​were found to be significantly higher in the Type 1 diabetes group than in the control group. In addition, in the comparison made in terms of TAC results, it was found to be significantly lower in the Type 1 diabetes group than in the healthy group. Although it was observed that the disulfide values ​​of the participants were higher in the Type 1 diabetes group, it was observed that this difference was not statistically significant. In the correlation analysis, it is seen that this relationship is statistically significant and there is a moderate and positive relationship between age and BMI. In addition, there was a high and positive correlation between the native thiol and disulfide variables. Conclusion: When all data were interpreted statistically, the oxidative damage caused by Type 1 diabetes in the body was revealed by the analysis.