Tip 1 diyabetes mellitus tanılı çocuklarda renal elastografi değerlerinin sağlıklı çocuklarla karşılaştırılması
Comparison of renal elastography values ​​in children with type 1 diabetes mellitus and healthy children
  1. Tez No: 744172
  2. Yazar: FATİH ERBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİT MENZİLCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diyabete Mellitus, Elastografi, Diyabetik Nefropati, Type 1 Diabetes Mellitus, Elastography, Diabetic Nephropathy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Tip 1 Diyabetes Mellitus tanılı, diyabetik nefropatisi olmayan çocukların non-invaziv bir method olan shearwave elastografi ile ölçülen shear dalga SWVları (SWV) değerlerini , sağlıklı çocuklar ile karşılaştırılmayı amaçladık. Çalışmaya Amerikan Diyabet Derneği tarafından yayınlanan tanı kriterlerine göre Tip 1 DM tanısı (HbA1c > %6,5, açlık kan şekeri ≥ 126 mg/dl, tokluk kan şekeri ≥ 200 mg/dl) almış 18 yaşından küçük, ancak Diyabetik Nefropati (DN) tanısı almamış normoalbüminürik, kreatinin değerleri, ve glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) yaşına göre normal sınırlarda olan 30 hasta ve klinik laboratuvar bulguları normal olan 30 sağlıklı çocuk dahil edildi. Tüm hastalara ve sağlıklı gruba shear wave elastografi incelemesi yapıldı. Her iki böbrek parankiminin üst, orta ve alt zonundan ROI yardımıyla metre/saniye birimiyle değerler elde edildi. Her zondan üçer adet olmak üzere her böbrekten toplam dokuz adet SWV ölçümü yapıldı ve bu ölçümlerin her iki böbrek için ortalamaları hesaplandı. Hasta ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. (p>0,05).Sağlıklı grupta sağ ve sol böbrekten ölçülen parankim SWV değerleri ortalamaları sağ ve sol olmak üzere 1,91 ± 0,38 m/s,2,14 ± 0,41 m/s olarak saptandı. Hasta grupta ise sağ ve sol böbrekten ölçülen parankim SWV değerleri ortalamaları sağ ve sol olmak üzere 1,99 ± 0,24 m/s, 2,06 ± 0,34 m/s, olarak saptandı. Bu sonuçlara göre sağ ve sol böbrek SWV değerleri ortalamasında hasta grup ile sağlıklı grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. (p>0,05). Buna göre çalışmamızda DN olmayan Tip 1 DM hastalarıyla sağlıklı kontrol grubun elastografi değerleri benzer olarak bulundu. Kronik bir hastalık olan Tip 1 DM hastalığında kronik komplikasyonu olan DN'nin gelişimi tanı aldıktan sonraki ortalama 5-15 yıl içinde başlamaktadır. Biz yaptığımız çalışmada erken evrede diyabetik çocuklarda elastografi değerlerini normal relatif hasta olmayan populasyonla farklı bulmadık. Bu sonuçlarda bize elastografinin sonuçlarının önemli olabileceğini göstermiştir. Erken evrede hastalığın takibinde ve ileri evre ayırımında böbreklerin etkilenip etkilenmediğini belirlemek açısından ve gerekli önlemleri almak için elastografi kullanılabiliceğni düşünüyoruz. Ancak bu çalışmanın ileri evre hastalığı bulunanlarda da devam etmesi gerekmektedir. Çalışmamızın gelecekte renal elastografi konusunda yapılacak daha kapsamlı ve kontrollü çalışmalara yol göstereceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Shear wave velocities measured by shearwave elastography, a non-invasive method, in children with Type 1 Diabetes Mellitus without diabetic nephropathy. We aimed to compare (SWV) values with healthy children. According to the diagnostic criteria published by the American Diabetes Association,Type 1 DM diagnosis (HbA1c > 6.5%, fasting blood glucose ≥ 126 mg/dl, postprandial blood glucose ≥ 200 mg/dl) was younger than 18 years old, but Diabetic Nephropathy (DN) Undiagnosed 30 patients with normoalbuminuric, creatinine values, and glomerular filtration rate (eGFR) within normal limits for age and 30 healthy children with normal clinical laboratory findings were included. Shear wave elastography was performed on all patients and the healthy group. Values in meters/second were obtained with the help of ROI from the upper, middle and lower zones of both kidney parenchyma. A total of nine SWV measurements were made from each kidney, three from each zone, and the mean of these measurements for both kidneys was calculated. There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of age and gender. (p>0.05). In the healthy group, parenchymal SWV values measured from the right and left kidneys were found to be 1.91 ± 0.38 m/s, 2.14 ± 0.41 m/s, with the mean of right and left. In the patient group, mean parenchymal SWV values measured from the right and left kidneys were found to be 1.99 ± 0.24 m/s, 2.06 ± 0.34 m/s, as right and left. According to these results, there was no statistically significant difference between the patient group and the healthy group in the mean SWV values of the right and left kidneys. (p>0.05). Accordingly, elastography values of Type 1 DM patients without DN and healthy control group were found to be similar in our study. In Type 1 DM, which is a chronic disease, the development of DN, which has a chronic complication, begins within an average of 5-15 years after diagnosis. In our study, we did not find any difference in elastography values in early-stage diabetic children with the normal relatively non-patient population. These results show us that the results of elastography can be important. We think that elastography can be used in the follow-up of the disease in the early stage and in the differentiation of advanced stages, in order to determine whether the kidneys are affected or not and to take the necessary precautions. However, this study should continue in patients with advanced disease. We think that our study will lead to more comprehensive and controlled studies on renal elastography in the future.