Kişisel bilgilerin güvenliği ve korunması: Türkiye ve İrlanda arasında karşılaştırmalı bir analiz
Security and protection of personal knowledge: A comparison analysis between Turkey and Ireland
  1. Tez No: 699423
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Kişisel Bilgi, Güvenlik, Korunma, Mahremiyet, Erdem, Etik, İrlanda, Türkiye, Knowledge, Personal Knowledge, Security, Protection, Privacy, Virtue, Ethics, Ireland, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanlar tarih boyunca bilgiye birçok değer atfetmiştir. Bunlardan en bilineni ise“bilgi güçtür”ifadesidir. Bununla birlikte, bilgiyi her toplum tanımlamaya çalışmıştır fakat ortak bir tanıma ulaşamamışlardır. Ancak bilgisayarın ve bilgi depolama yöntemlerinin icat edilmesi, bilginin tanımlanmasını kolaylaştırmış ve kendi içerisinde aşamalara ayrılmasına imkân sağlamıştır. Bundan dolayı kişisel bilgi ve bilgi arasında bir ayrım yapıldıktan sonra kişisel bilgi; kişisel veri, kişisel enformasyon ve kişisel bilgi olarak birbirinden ayrılmıştır. Böylece bilgi ve kişisel bilgi hakkında yapılan çalışmalarda sıkça görülen veri-enformasyon-bilgi ve kişisel veri-kişisel enformasyon-kişisel bilgi kavramlarının hem kendi içlerinde hem de birbirleri arasındaki kavramsal sınırlar daha belirgin hale gelmiştir. Güvenlik ve korunma isteği ise insanın fizyolojik ihtiyaçlarından sonra gelen en önemli ihtiyacıdır. İnsanın kendi güvenliği ile birlikte kişisel bilgisinin de güvenliğini sağlaması gerekmektedir. Bu sebeple devletler kişisel bilgileri korumaya yönelik çeşitli önlemler almaktadır. Bu önlemler her ne kadar devlet eliyle yapılmış olsa da insanların başkalarının mahremiyetlerine saygı duyması için bu düzenlemeleri etik kurallardan biri kabul ederek erdemli bir davranış haline getirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple bilgi ve kişisel bilgi ile beraber etik, erdem, mahremiyet ve güvenlik gibi kavramlar da önem kazanmıştır. Dünya'da kişisel bilginin korunmasına yönelik düzenlemeler her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak bilgi ve kişisel bilgi ele alınmış, ardından kavramsal çerçeve netleştirilmiştir. Diğer bir ifade ile kişisel bilgi, bilgi kavramından ayrılarak sınırları belirginleştirilmiştir. İkinci bölümde ise öncelikle güvenlik ve korunma kavramlarının gelişimi incelenmiştir. Ardından bu kavramlar bilgi ve kişisel bilgi ekseninde ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Son bölümde ise Türkiye ve İrlanda'nın son yıllarda yapılmış olan kişisel veri düzenlenmeleri incelenerek karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Bu analiz sonucunda her iki ülkede de son dönemde kişisel bilgi hiyerarşisinde önemli görülen kişisel verinin güvenliği ve korunmasına ilişkin yeniliklerin bu konudaki yetkinlikleri artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have attributed many values to knowledge. The most well-known of these is the phrase“Knowledge is power”. However, every society tried to define knowledge, but they could not reach a common definition. Nevertheless, the invention of the computer and knowledge storage methods facilitated the identification of knowledge and allowed it to be divided into stages within itself. Therefore, after making a distinction between personal knowledge and knowledge, personal knowledge; it is separated as personal data, personal information and personal knowledge. Thus, the conceptual boundaries between the concepts of data-information-knowledge and personal data-personal information-personal information, which are frequently seen in studies on knowledge and personal knowledge, both within themselves and between each other have become more evident. The desire for security and protection is the most important need after the physiological needs of the human being. People need to ensure the security of their personal knowledge along with their own security. For this reason, states take various measures to protect personal knowledge. Although these measures are made by the state, people should accept these regulations as ethical rules and make them a virtuous behaviour in order to respect the privacy of others. For this reason, concepts such as ethics, virtue, privacy and security were studied along with knowledge and personal knowledge. Regulations for the protection of personal knowledge in the world get more and more importance every day. In this study, firstly, knowledge and personal knowledge were discussed and then the conceptual framework was clarified. In other words, personal knowledge has been separated from the concept of knowledge and its boundaries have been clarified. In the second part, firstly, the development of the concepts of security and protection is examined. Then, these concepts are discussed in detail on the axis of knowledge and personal knowledge. In the last part, a comparative analysis has been made by examining the personal data regulations of Turkey and Ireland made in recent years. As a result of this analysis, it has been seen that the innovations regarding the security and protection of personal data, which are considered important in the hierarchy of personal knowledge in both countries, have increased the competencies in this regard.