Erişkin bireylerde Tanrı inancına sahip olma bağlamında depresyon eğilimi ve umutsuzluk değişkenlerinin incelenmesi
Analysis of depression tendencies and deeperness variables in adult individuals in the context of holding the faith of God
- Tez No: 699429
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tanrı inancı, depresyon eğilimi, umutsuzluk, God belief, depression tendency, hopelessness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada erişkin bireylerde Tanrı inancına sahip olma açısından depresyon eğilimi ve umutsuzluk değişkenleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini Kadıköy Caferağa mahallesinde ikamet eden 18-45 yaş aralığına sahip 181 kişi (103 kadın, 78 erkek) oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında kişisel bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ) ve Dini Dünya Görüşleri Ölçeği kullanılmıştır. BDÖ ve BUÖ puan ortalamasının tanrı inancına göre anlamlı farklılık gösterdiği, tanrı inancı olmayan bireylerin depresyon puan ortalamalarının tanrı inancı olan bireylere kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. BDÖ ve BUÖ puan ortalamasının din inancına göre anlamlı farklılık gösterdiği, din inancına sahip olmayan bireylerin depresyon puan ortalamalarının din inancına sahip bireylerin depresyon puan ortalamalarına göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. BDÖ puan ortalamasının cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği, kadınların depresyon puan ortalamalarının erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. BUÖ puan ortalamasının ise cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Çalışmada BDÖ ve BUÖ puan ortalaması ile eğitim durumu arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır. Dini Dünya Görüşü ölçeği puan ortalaması ile eğitim durumu arasında anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Çalışmada ayrıca depresyon ve umutsuzluk, Tanrı inancı ve din inancı bağlamında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects on the variables of depression disposition and hopelessnessin adult individuals in terms of having belief in God were examined. The sample of the study consists of 181 individuals (103 females, 78 males) between the ages of 18-45, residing in Kadıköy Caferağa neighborhood. Personal information form, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Hopelessness Inventory (BIS) and Religious World Views Scale were used within the scope of the study. It was determined that the mean scores of BDI and BAI differed significantly according to belief in god, and the depression score averages of individuals who did not believe in god were higher than those who believed in god. It was found that the mean score of BDI and BAI differed significantly according to religious belief, and the depression score averages of the individuals who did not have religious belief were higher than the depression point averages of the individuals with religious belief. It was determined that the mean BDI score differed significantly according to gender, and the mean depression score of women was higher than that of men. It was found that the mean score of BLS did not differ significantly according to gender. In the study, it was determined that there was no significant difference between the mean scores of BDI and BAI and educational status. It was found that there was no significant difference between the religious worldview scale mean score and educational status. The study also found a positive relationship in the context of depression and hopelessness, belief in God and religious belief.