Öğrenci işlerine yönelik memnuniyetin klasik test ve madde tepki kuramlarına göre incelenmesi
Investigation of satisfaction with student affairs according to classical test and item response theories
- Tez No: 699899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ölçek geliştirme, test tekrar test, klasik test kuramı, madde tepki kuramı, memnuniyet, öğrenci işleri, scale development, test-retest, classical test theory, item response theory, satisfaction, student affairs
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmanın amacı geliştirilen Öğrenci İşlerine Yönelik Memnuniyet Ölçeği ile elde edilen ölçek puanlarının madde ve test parametrelerini Klasik Test Kuramı ve Madde Tepki Kuramı'nın Aşamalı Tepki Modeli'ne göre incelemektir. Çalışma Gaziantep ilinden amaçsal örnekleme yöntemi ile 1359 üniversite öğrencisinden veri toplanan temel bir araştırmadır (basic research). Sonuç olarak çalışmada, her iki kurama göre parametre kestirimleri madde ayırt ediciliğin de kuramlar arasındaki korelasyon pozitif yönde yüksek düzeyde, maddelerin ortalamaları arasındaki korelasyon ise negatif yönde yüksek düzeyde olduğu grülmüştür. Ayrıca güvenirlik kestirim yöntemlerinden KTK'ye göre Cronbach alpha katsayısı .92, MTK'ye göre marjinal güvenirlik katsayısı .92 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the item and test parameters of the scale scores obtained with the Satisfaction with Student Affairs Scale developed according to the Classical Test Theory and the Progressive Response Model of the Item Response Theory. The study is a basic research in which data was collected from 1359 university students in Gaziantep with the purposive sampling method. As a result, in the study, it was observed that the correlation between the parameter estimations and item discrimination according to both theories was high in the positive direction, and the correlation between the means of the items was high in the negative direction. In addition, Cronbach's alpha coefficient was calculated as .92 according to CTT, and marginal reliability coefficient was calculated as .92 according to IRT, which is one of the reliability estimation methods.