Sosyal politikaların refah üzerindeki etkileri: G20 ülkeleri bazında bir karşılaştırma
Impact of social policy on the welfare: A comparison based on G20 countries
  1. Tez No: 699970
  2. Yazar: SEREN ŞEN GÖZET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENAN FUNDA BARBAROS ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Politika, Sosyal Refah, Kapitalizm, Social State, Social Policy, Social Welfare, Capitalism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sosyal politikalar, bireylerin karşılaşacakları yaşamsal risklere karşı güvence sağlamak, ihtiyaçlarına cevap vermek ve bir parçası oldukları toplumun varlığını sürdürmek amacıyla sosyal adalet ve eşitlik temelli uygulamalardır. Sosyal politikanın tarihi sanayileşme dönemine dayanmaktadır ve zamanla gelişerek kapsamı genişlemiştir. Emek kesiminin sorunları ile ortaya çıkan kavram, zamanla gelişen toplumsal ve ekonomik koşulların etkisi ile insanı ilgilendiren tüm alanları kapsar hale gelmiştir. Sosyal ve ekonomik refahın sağlanmasında sosyal politika öncelikli rol üstlenmiştir. Ancak farklı ideolojiler ve politik sebeplerle devletin müdahalesi eleştirilmiş, sosyal harcamalara olan maliyet yükü sosyal devletin zayıflamasına neden olmuştur. Eşit ve adil bir toplum yapısı amacıyla sosyal politikaların önemi her geçen gün artmaktadır. Bu doğrultuda günümüzde sosyal politikaların önemi ve yeri yeniden tartışılmakta, farklı bakış açıları ile ortaya çıkan sorunlara karşı öneriler getirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, insan yaşamının tüm sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan sosyal politika uygulamalarının insanların ekonomik ve sosyal refahı üzerinde ne denli etkisinin olduğunu incelemektir. Bu amaçla, sosyal politikanın refah üzerinde değişen kapsamını incelemek adına, 2000-2018 döneminde, G20 üyesi ülkeler için mevcut veriler çerçevesinde sosyal politika ve refah üzerinde etkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Social policy is a disciplinary which provides assurance against the vital risks that individuals face with, it responds to their needs and maintains the existence of the society they are a part of for social justice and equality. The history of social policy dates back to the industrialization era and has developed over time and expanded in scope. The concept, which emerged with the problems of the labor sector, has come to cover all areas that concern people with the effect of developing social and economic conditions over time. Social policy has assumed a primary role in ensuring social and economic welfare. However, the intervention of the state was criticized due to different ideologies and political reasons, and the cost burden on social expenditures caused the social state to weaken. The importance of social policies is increasing day by day to have an equal and fair society structure. In this direction, the importance of social policies is being discussed again, and suggestions are made against the problems that arise from different perspectives. The aim of this study is to examine of how social policy practices, which aim to find solutions to all problems of human life, have an impact on people's economic and social welfare. For this purpose, in order to examine the changing scope of social policy on welfare, its impact on social policy and welfare will be examined within the framework of the available data for G20 member countries during the 2000-2018 periods.