Arap olmayanlara yönelik Arapça öğretim modeli Ürdün Yarmouk Üniversitesi Merkezü'l-lugat ve İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfı örneği
Arabic teaching model for non-Arabs Jordan Yarmouk University Merkezü'l-lugat and İnönü University Faculty of Theology preparatory class example
  1. Tez No: 699971
  2. Yazar: FATMA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN MEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagati, Dil, Arapça Öğretimi, Ürdün Yarmouk Üniversitesi Dil Merkezi, İnönü İlahiyat Fakültesi, Arabic Language and Rhetoric, Language, Arabic teaching, Jordan Yarmouk Universty Language Center, İnonu faculty of Theology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dil, bireyler ve toplumlar arası iletişimi sağlamak için gerekliliği inkâr edilemeyen bir unsurdur. Dil aynı zamanda bir toplumun kültürünü, yaşam biçimini, düşünce ve inanç yapısını tanıyıp anlamada faydalanılan bir araçtır. Öğrenilen her dil insana yeni ufuklar açarak tanıdığı yeni toplumlarla birlikte farklı bir bakış açısı kazandırır. Arapça; Arap toplumuna has olarak söze dayalı etkileşimin zaman içerisinde örgütlenip kültürel unsurlarla bütünleşmesiyle iletişim aracı haline gelen sistemli bir yapıdır. Bu sistemli yapı kuşaklar boyunca gelişim göstererek Arap toplumunun geçmişi ile geleceği arasında köprü vazifesi yaparak geçmişin birikimini günümüze taşımıştır. Arapça geçmişte olduğu gibi günümüzde de pek çok Arap ülkesinin resmi dili kabul edilerek varlığını sürdüren köklü bir dildir. Değişen ve gelişen dünya şartlarına bağlı olarak günümüzde ikinci bir dilin öğrenilmesi ve öğretilmesi önem arz etmektedir. Teknolojinin son hızla ilerlediği günümüzde kültürler arası etkileşim ve iletişimin önemi artmaktadır. Çeşitli kültürlere sahip topluluklar ticaret yapabilme, eğitim imkânlarından faydalanma, farklı ülkeleri görebilme yeni yeni insanlar tanıyabilme imkânını elde etmişlerdir. Bu gelişmeler farklı dillerde iletişim kurabilen ikinci bir dile sahip kişilere olan ihtiyacı arttırmıştır. Arap dilini öğrenme, önce dil hakkında bilgi edinme, sonrasında edinilen bilgileri uygulayarak yaşantılara dönüştürme yoluyla dil melekesi kazanma sürecidir. Bu süreçte dil öğrenimi için farklı öğrenme teorilerin etkisiyle ortaya çıkan çeşitli metot ve teknikler kullanılmaktadır. Hazırlanan bu çalışmada, yapılan araştırma ve inceleme neticesinde öncelikle dil olgusu, Arapça dili ve Arapça öğretimi hakkında bilgi verildikten sonra Ürdün Yarmouk Üniversitesi Dil Merkezi'nin yabancılara yönelik Arapça öğretimi ve merkezde dil öğretimi için kullanılan yöntem-teknikler, araç-gereçler incelenmiştir. Ayrıca merkezde görev yapan eğitmenler ve merkezin Arapça öğretimi değerlendirilmiştir. Aynı zamanda İnönü İlahiyat Fakültesi Hazırlık Sınıfı Arapça öğretimi, eğitmenler, kullanılan materyaller, uygulanan yöntem ve teknikler ele alınmış olup her iki kurumda öğrenim gören öğrencilere uygulanan anket ile Arapçaya karşı olan tutumları ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Language is an element whose necessity cannot be deneied in order to ensure communication between individuals and societies. Language is also atool which is in use to recognize and understand the culture, lifestyle, idea and belief structure of asociety. Every language being learned opens new horizons for people and gives a different perspective with new societies they got to know. Arabic unique to the Arap society, is a systematic structure that has become a means of communication by organizing verbal interaction over time and integrating with cultural elements. This systematic structure has developed over the generations and has brought the accumulation of the past to the present by acting as a bridge between the past and the future of the Arap society. Arabic is deep- rooted language that continues its existence by being accepted as the offical language o countries today as was in the past. Depending on the changing and developing World conditions, it is important to learn and teach a second language today. In today's World where technology is advancing swiftly, the importance of intercultural interaction and communication is increasing. Communities with various cultures have had the opportunity benefit from educational opportunities, see different countries and meet new people. These developments have increased the need for people with a second language who can communicate in different languages. As a result of the research and analysis carried out in this study, first of all, language phenomenon, after giving information about Arabic language and Arabic teaching, Jordan Yarmouk University Language Center's Arabic teaching method techniques and tools used for language teaching in the center were examined and Arabic education of the center was evaluated. At the same time, the Arabic education of ınonu Faculty / Theology Preparatory Class, materials, methods and techniques used were discussed, and the attitudes towards Arabic language were measured with the questionnaire conducted to the studying in both istitutions.