Silva metodu eğitimini alan ve almayan genç ve orta yaş yetişkinlerin bilinçli farkındalık, duyguları ifade etme ve problem çözme becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects on mindfulness, expressing emotions and problem solving skills of young and middle-aged adults who received and did not receive the Silva training
- Tez No: 699997
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bilinçli farkındalık, problem çözme becerileri, duyguları ifade etme, mindfulness, problem solving skills, expressing emotion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada Silva metodu eğitimini alan ve almayan genç ve orta yaş yetişkinlerin bilinçli farkındalık, duyguları ifade etme ve problem çözme becerileri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya katılan Silva metodu alan grubun %58,5'i (n=117) kadın, %41,5'i (n=83) erkek ve Silva metodu almayan grubun %57,0'ı (n=114) kadın, %43,0'ı (n=86) erkek katılımcılardan oluşmaktadır. Örneklem 20-65 yaş grubu genç ve orta yetişkinlerden oluşmaktadır. Araştırmada Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Problem Çözme Envanteri ve Duyguları İfade Etme Ölçeği kullanılmıştır. Analizler SPSS 25.0 istatistik paket programında yapılmıştır. Araştırmada ölçeklerin yaş değişkeni arasındaki mevcut ilişki Pearson Korelasyon Katsayısı ile test edilmiştir. Ölçeklerin eğitim durumu, gelir durumu sıralı değişkenleri arasındaki ilişki Spearman Korelasyon Katsayı ile test edilmiştir. Değişkenler arasındaki farklılaşmanın belirlenmesi için tek yönlü varyans analizi (F testi) uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda Silva metodu eğitimini alan ve almayan yetişkinlerin problem çözme puanlarının eğitim düzeyi ve gelir düzeyine göre farklılaştığı, duyguları ifade etme puanlarının yaş düzeyine ve cinsiye göre farklılaştığı saptanmıştır. Silva metodu eğitimini almayan yetişkinlerin bilinçli farkındalık puanlarının medeni durum değişkenine göre farklılaştığı saptanmıştır. Yapılan çalışmada iki grubu karşılaştırdığımızda Silva metodu eğitimini alan yetişkinlerin bilinçli farkındalık ve problem çözme becerisi düzeylerinde Silva metodu eğitimini almayan yetişkinlere göre olumlu yönde fark olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde bulgular literatürle karşılaştırılarak değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of young and middle-aged adults who received or did not receive silva method training on mindfulness, expressing emotions and problem solving skills. The %58,5 (n=117) female, %41,5 (n=83) male of the group that received the Silva method and %57,0 (114) female, of the group that did not receive the Silva method 43,0 (n=86) of them are male participants. The sample consists of young and middle adults aged 20-65 years. Conscious Awareness Scale, Problem Solving Inventory and Expressing Emotions Scale were used in the study. Analyzes were made in SPSS 25.0 statistical package program. In the study, the relationship between the age variable of the scales was tested with the Pearson Correlation Coefficient. The relationship between the ordinal variables of educational status and income status of the scales was tested with Spearman Correlation Coefficient. One-way analysis of variance (F test) was applied to determine the differentiation between variables. As a result of the analysis, it was determined that the problem solving scores of the adults who received and did not receive the Silva method training differ according to the education level and income level, and the scores of expressing emotions differed according to the age level and gender. It was determined that the mindfulness scores of the adults who did not receive the Silva method training differed according to the marital status variable. When we compared the two groups in the study, it was determined that there was a positive difference in the mindfulness and problem-solving skills of the adults who received the Silva method training compared to the adults who did not receive the Silva method training. In the last part of the study, the findings were evaluated by comparing them with the literature and suggestions were made.