Suriye olayları sonucunda oluşan göçün güvenlik stratejilerine etkileri
The effects of migration as a result of the Syria events on security strategies
- Tez No: 700008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriye, Mülteci, Güvenlik, Türkiye, Migration, Syria, Refugee, Security, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Göç olgusu yüzyıllardır uygarlıkların sürekli karşılaştığı ve çoğu zaman ciddi sonuçlara sebep olan olayları ifade eder. Pek çok sebepten dolayı yaşanan bu durum çeşitlerine göre ayrıldığı gibi etki alanlarına göre de ayrılmaktadır. Yüzyılımızda yaşanan ve en son göç olan Suriye göçü özellikle sınır komşularını etkilemiştir. Suriye ile sınır komşusu olan ülkelerden biri de Türkiye'yedir. Milyonlarca Suriyeli iç savaşın zorunlu kıldığı bu durum nedeniyle Türkiye'ye göç etmiştir. Uluslararası çapta yankı bulan bu durum sadece Türkiye'yi değil sınır komşusu olsun olmasın birçok ülkeyi etkilemiştir. Suriyeli göçü, sınır komşuluğu ve Avrupa üzerine geçiş konumunda olması dolayısıyla en çok Türkiye toplumunu etkilemiştir. Göçün getirmiş olduğu en büyük sorun ise göç edilen yerde güvenlik kaygısına sebep olmasıdır. Sınır güvenliğinin kaygısının yaşandığı bu savaş durumu göçle birlikte Türkiye içinde ekonomi, sağlık, sosyal güvenlik gibi alanlarda kaygı yaratmıştır. Ve göç olgusu bütünüyle her alanda değişimlere sebep veren bir hale gelmiştir. Sonuç olarak bu çalışma Suriye iç savaşının sebep olduğu göçü ele almakta ve göç edilen toprakların mülteciler karşısında izledikleri politikaları ele alarak göç olgusunun etki ettiği dinamikleri açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration refers to events that civilizations have faced for centuries and often cause serious consequences. This situation, which is experienced for many reasons, is divided according to its types as well as according to its impact areas. The Syrian migration, which is the most recent migration in our century, has especially affected its border neighbors. One of the countries bordering Syria is Turkey. Millions of Syrians immigrated to Turkey due to this situation made compulsory by the civil war. This situation, which has an international repercussion, has affected not only Turkey but also many countries, whether they are border neighbors or not. The Syrian migration has affected the Turkish society the most due to its border neighborhood and transit position to Europe. The biggest problem brought by immigration is that it causes security concerns in the place of immigration. This state of war, in which the concern of border security is experienced, has created concerns in areas such as economy, health and social security in Turkey, along with migration. And the phenomenon of migration has become something that causes changes in all areas. As a result, this study deals with the migration caused by the Syrian civil war and tries to explain the dynamics of the migration phenomenon by addressing the policies of the migrated lands against the refugees.