COVID-19 hastalarında başvuru anındaki hematolojik parametrelerin prognoza etkisi
The prognostic effects of initial hematologic parameters in COVID-19 patients
- Tez No: 700131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EMRE EŞKAZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, hematolojik, koagülasyon, inflamatuvar, NLR, PLR, DİK skoru, COVID-19, hematologic, coagulation, inflammatory, NLR, PLR, DIC score
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: COVID-19 hastalarında başlangıçtaki hematolojik parametreler, koagülasyon parametreleri ve inflamatuvar indekslerin prognoza etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Toplamda 362 hastanın tüm medikal kayıtları ve aldığı tedaviler geriye dönük olarak incelendi. Hastalık şiddeti son DSÖ kılavuzuna göre sınıflandırıldı. Hastaların başlangıçtaki ve takipteki laboratuvar parametreleri not alındı ve bu değerler kullanılarak inflamatuvar indeksleri ve DİK skorları hesaplandı. İnflamatuvar indekslerin sınır değerlerinin belirlenmesi için ROC analizi kullanıldı. Tekrarlı ölçümlerde varyans analizi için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanıldı. Bulgular: Başlangıçta hemoglobin, hematokritin ve eritrosit, monosit, lenfosit, trombosit sayılarının daha düşük olması; nötrofil ve lökosit sayılarınınsa daha yüksek olmasının kötü prognostik olduğu gösterildi. Başlangıçta NLR≥2,81 veya PLR≥219,5 olması kötü prognozla ilişkilendirildi. Başlangıçtaki DİK skorlaması yüksek olan hastaların daha kötü prognoza sahip olduğu saptandı. LDH, D-dimer düzeyi ve nötrofil sayısının ilk 7 gündeki artışının; trombosit sayısı düşüşünün kötü prognostik faktörler olduğu gösterildi. Sonuç: NLR ve PLR'nin hastalarda kötü prognoz, ağır hastalık ve YB ihtiyacı gelişimini öngörebilecek belirteçler olduğu saptandı. Koagülopatinin kötü prognostik bir faktör olduğu ve DİK skorlamasının prognozu öngörmede kullanılabileceği kaydedildi. LDH, D-dimer, nötrofil ve trombosit parametrelerinin ilk 7 gündeki değişiminin prognozu öngördüğü gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to analyze the prognostic effects of initial hematologic parameters, coagulation abnormalities and inflammatory indexes on COVID-19. Material and Methods: The medical records of 362 patients were examined retrospectively. Disease severity was assessed according to the most current WHO guideline. The hematologic and biochemical parameters during the hospitalization period were noted. Inflammatory indexes and DIC scores were calculated. The receiver operating characteristic curve (ROC) analysis was applied to determine the thresholds for inflammatory indexes. Analysis of variance (ANOVA) test was used for the analysis of variance on repeated measures. Results: Initially lower hemoglobin and hematocrit values as well as red blood cell, monocyte, lymphocyte and platelet counts; higher neutrophil and leukocyte counts were associated with poor outcome. An initial value of NLR≥2,81 or PLR≥219,5 was defined as a poor prognostic factor. Higher initial DIC scores were associated with mortality. An increase in the values of LDH and D-dimer and neutrophil counts; contrary to a decrease in platelet counts during the first 7 days were associated with worse outcomes. Conclusion: NLR and PLR were defined as prognostic biomarkers that predict a poor prognosis, severe disease and the requirement of intensive care. Coagulopathy was associated with worse outcomes. Initial DIC scores were useful to estimate prognosis. Changes in LDH, D-dimer, neutrophil and platelet parameters during the first 7 days were assessed as prognostic factors.