Yetenek yönetiminin örgütsel bağlılık üzerine etkisi ve Bursa otomotiv sektöründe bir uygulama
The effect of talent management on organitanional commintment: Research on employees of an automotive OEM supplier
- Tez No: 617819
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYYAT SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Stratejik Yetenek Yönetimi, Örgütsel Bağlılık Elde Tutma, Talent Management, Strategic Talent Management, Organizational Commitment and Employee Retention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde bilgi ve teknolojinin hızlı gelişmesi ile birlikte işletmeler insan kaynaklarının öneminin farkındalığı daha da artmıştır. Sınırların kalktığı küresel pazarda rekabet edebilme veya ayakta kalabilmek için yetenekli insanların firmaya çekilmesi, sahip olunması ve elde tutulması yüksek kaçınılmaz duruma gelmiştir. Gün geçtikçe; işletme ile duygusal olarak bağlanmış yetenekli çalışanların diğer işletmelerce yetiştirilmesi, transfer edilmesi zor olmasından ötürü işletmelerin stratejik uygulamalarının en önde gelenlerinden ikisi yetenek yönetimi ve örgütsel bağlılık olmuştur. İşletmelerin sahip oldukları entelektüel bilgi seviyesi, işletimlerin değerini doğrudan etkileyeme başladığından dolayı bilginin değer yaratma potansiyeline sahip olan yetenekli çalışanları geliştirmek ve işletmeye olan bağlılığını arttırmak tüm organizasyonlar için hayati önem taşıyan konu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, çalışanların yetenek yönetimine olan algısının örgüte olan bağlılığını nasıl etkilediğini belirlenmesidir. Bursa ilinde otomotiv sektöründe çok uluslu bir şirketin fabrikalarında ankete dayalı çalışma yapılmıştır. Yetenek yönetimi uygulamaların gözden geçirilmesi, güçlü alanların belirlenmesi, gelişmeye açık alanların tespit edilmesi de amaçlandığı çalışmada aylık ücretli çalışanlara yetenek yönetimi ve örgütsel bağlılık ile sorular sorularak kavramların etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the rapid development of information and technology, the awareness of the importance of human resources has increased. In order to compete or survive in the market in which borders have been lifted, it has become inevitable to attract, possess and retain talented people. Since it is difficult to transfer talented employees who are strictly and emotionally connected with their own enterprises; talent management and organizational commitment are two of the most important strategic applications of enterprises, Today, the level of intellectual knowledge has started to directly affect the value of the company, it has become vital for all organizations to develop talented employees who have the potential to create value and to increase their loyalty to the company. The aim of this study is to determine how employees' perception of talent management affects their commitment to the organization. A survey-based study was carried out in the factories of a multinational company in the automotive industry of Bursa.