Obezite ile mücadelede vergilerin yeri: Türk mevzuatı açısından bir değerlendirme
The role of taxes in struggling obesity: An evaluation in terms of Turkish legislation
- Tez No: 700301
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KARTALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: obezite, obezite vergisi, dışsallık, obesity, obesity tax, externality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünyada her geçen gün artan obezite bireylerin sağlığını tehdit etmenin yanı sıra başta sağlık harcamaları olmak üzere kamu üzerinde ekonomik yük oluşturmaktadır. Obezitenin bireyler ve kamu üzerinde oluşturduğu mali yükün ilerleyen yıllarda artacağı tahmin edilmektedir. Uluslararası kurum ve kuruluşlar ülkeleri bu konuda tedbir almaya teşvik etmektedir. Obezite ile mücadele konusunda devletlerin kullanabileceği kamusal araçlardan biri de mali tedbirlerdir. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok ülke obezite ile mücadelede kalorili ürünler üzerine vergiler uygulamaktadır. Literatürde obezite vergisi olarak ifade edilen bu vergiler ile sağlıklı ürünlerin teşvik edilmesi, sağlıksız ürünlerin satın alınmasının ise kısıtlanması hedeflenmektedir. Türkiye'de obezite oranları hızla artmakta ve obezitenin ilerleyen yıllarda kamu ekonomisi üzerinde mali yük oluşturacağı tahmin edilmektedir. Bu durum, obezite ile mücadelede Türkiye'de de vergilerin etkin bir şekilde kullanılmasını gerekli hale getirmektedir. Yapılan çalışmada Türk Vergi Mevzuatı, obezite ile mücadele kapsamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing obesity rates in the world, threaten the health of individuals and continue to create an economic burden on the general public in many areas, especially health expenditures. It is estimated that the financial burden of obesity on individuals and the public will increase further in the coming years. Therefore, international institutions and organizations warn countries to take precautions in this regard. In this context, one of the public tools that states can use in the fight against obesity is financial measures. Many countries, especially America, impose taxes on calorie products in the fight against obesity. With these taxes, which are expressed as obesity tax in the literature, it is aimed to encourage healthy products and to restrict the purchase of unhealthy products. As for Turkey, obesity rates are increasing rapidly and it is estimated that obesity will create a great financial burden in the coming years. This situation makes it necessary to use taxes effectively in the fight against obesity in Turkey. In the study, the Turkish Tax System was discussed within the scope of combating obesity and obesity taxes.