Üniversite öğrencilerinin akademik başarılarına yön veren faktörlerin kariyer kararlılığına etkisi: İstanbul'daki bir vakıf üniversitesinde uygulama
The effect of factor that collimating academic achievement of university students on career resolution: Practi̇ce at a foundation university in İstanbul
- Tez No: 700327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Karar Verme, Kararlılık, Kariyer, Üniversite Öğrencileri, Academic Achievement, Decision Making, Determination, Career, University Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Üniversiteler orta öğretimden sonra çeşitli sınavlar yoluyla daha önceden belirli olan branşlara bölümlerin gerektirdiği ön şartları taşıyan öğrencileri alırlar. Üniversitelerin temel amaçlarından biri ilgili bölümlerde eğitim alan öğrencilerin öncelikle akademik daha sonra sosyo kültürel vb alanlarda gelişimlerini sağlamaktır. Her öğrenci için akademik başarı oldukça önemlidir. Meslek seçimi ise insan hayatının en önemli karalarından biridir ve insanlar genellikle ilk seçim ile iş hayatını tamamlamaktadır. Bu nedenle meslek seçimi yaparken bütün ayrıntıları düşünüp her faktörü hesaplamak gerekmektedir. Karar verme sürecine akademik başarının etkisini ortaya koymak bu noktada önem taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan bu çalışma sonucunda akademik başarının öğrencilerdeki kariyer kararlılığına etkisini tespit etme imkânı sağlayacaktır. Bahsi geçen tespitler için yapılan araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin akademik başarılarını etkileyen faktörlerin kariyer kararlılıklarına pozitif yönde ve anlamlı etki ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca iletişim, yönetsel hizmet ve uygulama, fiziksel ortam ve donanım, öğretim elemanı mesleki yeterlilik alt faktörleri kariyer kararlılığına anlamlı ve pozitif etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After secondary education, universities take the students, who meet the preconditions which is required by the departments, to the branches which is determined before through several exams. One of the main goals of universities is to ensure to improve the students, who study in related departments, first in academic then in socio-cultural, etc. fields. Academic achievement is quite important for every student. The profession choice is one of the most important decisions of human life and people usually complete their business life with the first choice. Therefore, when choosing a profession, it is necessary to consider all the details and calculate every factor. At this point, it is important to set forth the effect of academic achievement on the decision making process. As a result of this study which is prepared for this purpose, it will provide the opportunity to determine the effect of academic achievement on career determination of students. As a result of the research which is done for the aforementioned determinations, it was determined that the factors, which is affecting the academic achievements of university students, have a positive and significant effect on their career determination. In addition, communication, managerial service and application, physical environment and equipment, instructor professional competence's sub-factors were found to have a significant and positive effect on career determination.