Çocuklarda febril konvülziyonun demir ve vitamin B12 eksikliği ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The relation of iron and vitamin B12 defiencies in children with febril convulsions
  1. Tez No: 700339
  2. Yazar: NAZRIN ISMAYILZADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ESRA ÖNAL, DOÇ. DR. NİLÜFER ELDEŞ HACIFAZLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, demir, vitamin B12, Febrile seizure, İron, Vitamin B12
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Febril konvülziyon daha önce afebril nöbet öyküsü olmayan 6 ay -6 yaş arası çocuklarda, 38°C (100,4 °F)ve üzeri ateş sırasında ortaya çıkan ve herhangi bir santral sinir sistemi enfeksiyonu veya metabolik hastalığa bağlı olmayan nöbetlerdir. Demir, vitamin B12 yaşamsal fonksiyonlar için çok önemlidir. Demir protein sentezi, oksijen taşınması, elektron transportu, hücre solunumu, pek çok enzimin yapı ve işlevinde görev alır. Demir ve vitamin B12 eksikliği her yaş grubunda ve her iki cinste de görülebilmekle birlikte özellikle 6-24 aylık süt çocuklarında ve ergenlik çağında anemilerin en önemli nedenidir. Eksikliklerinde sadece anemi değil, sinir sistemi gibi diğer sistemlerin işlevlerinde de bozukluk ortaya çıkar, mental ve motor işlevlerde bozulmaya neden olabilir. Vitamin B12 santral sinir sistemi gelişiminde önemlidir. Yetersizliğinde, dorsal ve lateral kortikospinal yolaklarda myelin sentez kusuruna bağlı dejenerasyon gelişir. Bu çalışma ile Febril konvülziyon tanısı almış çocuklarda demir eksikliği ve vitamin B12 eksikliğinin Febril konvülziyon riskini ve sıklığını nasıl etkilediği araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği, Çocuk Nöroloji Polikliniği ve Çocuk Acil Polikliniğine getirilen ve Çocuk Hastalıkları servisinde Ocak 2018-Aralık 2020 tarihleri arasında yatırılmış hastaların retrospektif olarak araştırılması ile gerçekleşmiştir. Demografik özellikler, öykü, fizik muayene bulguları, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları, klinik seyir verilerinin retrospektif olarak Hastane Bilgi Yönetim Sisteminden (HBYS) elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda belirtilen tarihler arasında başvuran çalışma grubunda yer alan bireylerin %52,8'inin erkek, %47,2'sinin kız, kontrol grubunda yer alan bireylerin ise %47,7'sinin erkek, %52,3'ünün kız olduğu belirlenmiştir. Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında cinsiyet dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Gruplara göre bireylerin demir değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kontrol grubunda yer alan bireylerin demir değerleri çalışma grubunda yer alanlara göre daha yüksek olduğu vii belirlenmiştir. Çalışma grubunda yer alan bireylerin ferritin değeri 16,02, kontrol grubunda yer alan bireylerin ferritin ortanca değeri 21 olduğu belirlenmiştir. Gruplara göre bireylerin ferritin değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Çalışma grubunda yer alan bireylerin %29'inde demir eksikliği bulunurken, %70,2'sinin demir değeri normal, kontrol grubunda yer alan bireylerin ise %18,0'inde demir eksikliği bulunurken, %82,0'sinde demir değerinin normal olduğu belirlenmiştir. Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında demir ve ferritin düzeyleri dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Erkek bireylerin %33,0'ünde ferritin düşüklüğü bulunurken, %67,0'sinde ferritin değeri normal, kız bireylerin ise %20,7'sinde ferritin düşüklüğü bulunurken, %79,3'ünde ferritin değerinin normal olduğu belirlenmiştir. Cinsiyete göre ferritin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Vitamin B12 düzeyleri değişkenlerinde çalışma ve kontrol grubunda yaş değerlerinin benzer olduğu belirlendi. Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında vitamin B12değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Febril konvülziyon grubunun ortalama vitamin B12 seviyesi 377,49±194,44olarak görüldü. Çalışma grubunda B12 seviyesi 392,68±205,47 ateşli hastalık grubunun vitamin B12 seviyesi 361.76±181.59 saptandı. Vitamin B12 seviyesi gruplar arasında farklılık göstermedi. Sonuç: Çalışmamızda vitamin B12 eksikliği, demir eksikliği ile Febril konvülziyon birlikteliğinin olup olmamasını açıklamak için çalışma ve kontrol gruplarında bu değerleri araştırdık. Ancak çalışmamız pilot çalışma olup, bu konunun daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyacının olduğu düşünmekteyiz. Bu konunun daha doğru ortaya koymak için prospektif ve daha geniş serili çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Febrile seizure is defined as seizure soccuring in the absence of a central nervous system infection or metabolic disease in child enaged 6 months to-6 years without a history of an a febrile seizure and those who have a fever of or above 38 C (100,4 F). Iron and vitamin B12 are essential for metabolic functions. Iron is utilized in protein synthesis, oxygen transport, electron transport, oxidative functions of cells and in structure and function of many enzymes. While Iron and Vitamin B12 deficiency is encountered at any age and in both sexes, they are the most common under lying reason for anemia especially in 6-24 month infants and in teenagers. The deficiency of these elements can cause not only anemia but also dysfunction of the central nervous system, other system sand can cause dysruption in mental and motor functions. Vitamin B 12 is important for nervous system development. Deficiency of Vitamin B 12 results in degeneration of the dorsal and lateral cortico spinal columns due to disrupted myelin synthesis. In our research, we investigated how iron and vitamin B12 deficiency affects febrile convulsion risk and frequency in children with a history of febrile convulsion. Materials and Methods: We retrospectively screened all the hospitalized patients between January 2018 and December 2020. We acquired the demographics, history, physical examination findings, labaratory and radiology results and clinical progress reports from the HBYS online system of the for ementioned hospitals. Results: We retrospectively evaluated 178 patients in the study group (52.8 % boys, 47.2 % girls) and 172 patients in the control group (47.7 % boysand 52.3 % girls). Regarding sex, there wasn't a statistically significant difference between the two groups. The difference between iron levels of the two groups were statistically significant. Iron levels in the control group are found to be higher than the study group. The median ferritin level of the study group is 16,02 where as the median ferritin level of the control group is 21.0.The difference beween the ferritin levels of the two groups are found to be statistically significant. In the study group 29.8 % of the patients had iron deficiency, 70,2 % had normal iron levels. In the control group 18.0 % of the ix patients had iron deficiency where as 82.0 % had normal iron levels. The difference between iron an and ferritin levels of the two groups were found to be statistically significant. Among the boys, 33.0 % had low ferritin levels, while 67.0 % had normal ferritin levels. Among the girls, 20.7 % had low ferritin levels where as 79.3 % had normal ferritin levels. The difference between ferritin levels of boys and girls were statistically significant. While screening for Vitamin B12 deficiency, the study and control group had similar age characteristics. There wasn't a statistically significant difference between the two groups a regarding B12 levels. In the study group the mean Vitamin B12 level is 392+205 and in the mean vitamin B12 level of the“patients with fever”group is 361+181. We couldn't identify and statistically significant difference between the two grups regarding Vitamin B12 levels. Conclusions: In our study, we enquired whether the rewas a relation ship between febrile seizure and iron & vitamin B12 levels. Our research is a pilot study. To determine wheather there is a connection between iron and vitamin B12 levels and the frequency of febrile convulsions, more extensive and prospective research is needed.