Termotolerant bakterilerin nanopartikül üretim yeteneğinin araştırılması
Investigation of nanoparticle production ability of thermotolerant bacteria
  1. Tez No: 700404
  2. Yazar: BURAK ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE BİRHANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Anoxybacillus mongoliensis, Bacillus cereus, Gümüş nanopartikülü, Termotolerant bakteri, Yeşil sentez, Antimicrobial activity, Anoxybacillus mongoliensis, Bacillus cereus, Silver nanoparticle, Thermotolerant bacterium, Green synthesis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Nanopartiküller çeşitli yöntemlerle fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak sentezlenebilmektedir. Nanopartikül üretiminde kullanılan fiziksel ve kimyasal yöntemlerin dezavantajları nedeniyle çevre dostu, ekonomik ve toksik olmayan biyolojik yöntemlere (yeşil sentez) olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Yeşil sentezde bitkiler, birçok mikroorganizma türü ve enzimler kullanılarak nanopartiküller sentezlenebilir. Bu çalışmada, iki farklı termotolerant bakteri türü olan Anoxybacillus mongoliensis ve Bacillus cereus'un gümüş nanopartikül üretim yeteneği araştırılmıştır. Buna göre; çalışmalarda test edilen bakterilerin sıvı kültürlerinden elde edilen süpernatanlar gümüş nanopartikül üretiminde kullanılmıştır. Gümüş nanopartikül varlığının saptanmasındaki ilk işlem, üretilen nanopartiküllerin yüzey plazmon rezonanslarına bağlı olarak çözeltilerde gerçekleşen karakteristik renk değişimi ve spektroskopik absorbsiyon piklerinin belirlenmesidir. Bu işlemin ardından çeşitli optimizasyon çalışmaları (inkübasyon süresi, sıcaklık ve pH) yapılmış, daha sonra yapılan analizlerle (X-ışını Kırınımı, Taramalı Elektron Mikroskopisi ve Enerji Dağılımlı X-ışını, Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi ve Yüksek Çözünürlüklü Transmisyon Elektron Mikroskobu) gümüş nanopartiküllerin karakteristik özellikleri belirlenmiştir. Yapılan analizlerin ardından gümüş nanopartiküllerin antimikrobiyal aktiviteleri de araştırılmıştır. Bu işlemde gram negatif Escherichia coli ATCC 25922 ve gram pozitif Staphylococcus aureus ATCC 29213 bakteri türleri ve ayrıca Candida albicans ATCC 90028 maya türü kullanılmış ve üretilen gümüş nanopartiküllerin test edilen mikroorganizmalar üzerindeki minimum inhibe edici konsantrasyon (MİK) değerleri de saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nanoparticles can be synthesized physically, chemically and biologically by various methods. Due to the disadvantages of physical and chemical methods used in nanoparticle production, the interest in environmentally friendly, economical and non-toxic biological methods (green synthesis) is increasing day by day. In green synthesis, nanoparticles can be synthesized by using plants, many types of microorganisms and enzymes. In this study, the silver nanoparticle production ability of two different species of thermotolerant bacteria, Anoxybacillus mongoliensis and Bacillus cereus, was investigated. According to this; the supernatants obtained from the liquid cultures of the bacteria tested in the studies were used in the production of silver nanoparticles. The first step in detecting the presence of silver nanoparticles is to determine the characteristic color change and spectroscopic absorption peaks that occur in solutions depending on the surface plasmon resonances of the produced nanoparticles. After this process, various optimization studies (incubation time, temperature and pH) were carried out, the characteristic properties of silver nanoparticles with subsequent analyzes (X-ray Diffraction, Scanning Electron Microscopy and Energy Dispersive X-ray, Fourier Transform Infrared Spectroscopy and High Resolution Transmission Electron Microscopy) were determined. After the analyzes carried out, antimicrobial activities of silver nanoparticles were also investigated. In this process, gram negative Escherichia coli ATCC 25922 and gram positive Staphylococcus aureus ATCC 29213 bacterial species and also Candida albicans ATCC 90028 yeast species were used and the minimum inhibitory concentration (MIC) values of the produced silver nanoparticles on the tested microorganisms were also determined.