Tendon kılıfı dev hücreli tümörü olan hastalarda klinik yaklaşım ve cerrahi tedavi sonuçlarımızın değerlendirilmesi
Evaluation of our clinical approach and surgical treatment results in patients with tendon sheath giant cell tumors
- Tez No: 700443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BURAK ATALAY, DR. COŞKUN ULUCAKÖY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tenosinoviyal Dev Hücreli Tümör, Tendon Kılıfı Dev Hücreli Tümörü, Pigmente Villonodüler Sinovit, Yumuşak Doku Tümörü, Diffüz Tip Tenosinovyal Dev Hücreli Tümör, Diffüz Tip Tendon Kılıfı Dev Hücreli Tümör, Lokalize Tip Tenosinovyal Dev Hücreli Tümör, Lokalize Tip Tendon Kılıfı Dev Hücreli Tümör, Tendon Sheath Giant Cell Tumor, Tenosinoyal Giant Cell Tumor, Pigmented Villonodular Synovitis, Soft Tissue Tumor, Diffuse type Tenosinoyal Giant Cell Tumor, Diffuse type Tendon Sheath Giant Cell Tumor, Localized type Tenosinoyal Giant Cell Tumor, Localized type Tendon Sheath Giant Cell Tumor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tedavi ve takibi hastanemizde yapılan, cerrahi tedavi uygulanan Tendon Kılıfı Dev Hücreli Tümörü (TKDHT) veya diğer adı ile Tenosinovyal Dev Hücreli Tümör (TSDHT) tanısı alan 246 hastanın demografik verilerini, radyolojik görüntüleme bulgularını, bu tümörlerin tanı ve tedavi yönetimini, cerrahi sonrası klinik, radyolojik, fonksiyonel sonuçlarını, komplikasyonlarını, nüks oranlarını ve risk öngördürücülerini retrospektif olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: SBÜ Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 Ocak 2010 ve 1 Mart 2021 tarihleri arasında kliniğimize başvurmuş, Tendon Kılıfı Dev Hücreli Tümörü teşhisi alan, takip/tedavisi hastanemizde yapılmış ve araştırmaya gönüllü olan hastalar çalışmaya dahil edilerek,retrospektif olarak dosyaları taranarak yapılmıştır, 159 kadın 87 erkek toplam 246 hastanın verileri çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Kitle genel olarak elde lokalize idi (154 hasta, %62.6). Elde yerleşim daha çok falangial düzeydeydi (138 hasta, %89.6). İkinci sıklıkta ayakta tutulum izlendi (49 hasta, %19.9). Ayaktaki kitlelerde bilek tutulum ön plandaydı (20 hasta %40.8). Üçüncü sıklıkta diz eklemi tutulumu bulunmaktaydı (37 hasta, %15). Dizdeki lezyonların %64.8'i intraartiküler idi. 8 hastada (%3.3) ise multiple tutulum izlendi. Toplamda tutulan eklemlerin %63'ü (155 hasta) küçük eklem idi. Bunu %20.3 ile büyük eklemler, %15.9 ile ekstremite eklemleri izledi. Kitle tanısında %63.8 (157 hasta) eksizyonel biyopsi yöntemi uygulandı. Bunu %23.2 oranında Tru Cut biyopsi ve %8.5 oranında ise insizyonel biyopsi yöntemi izledi. 11 hastada (%4.5) total eksizyon (daha önceden TKDHT tanısı almış olan veya tanı ile başvuran) uygulandı. Hastaların postoperatif dönemde %15.4'ünde (38 hasta) komplikasyon gözlendi. En sık komplikasyon 13 hastada (%5.3) görülen enfeksiyon idi. Bunu 12 hasta ile his kaybı, 8 hasta ile kanama olması veya hematom gözlenmesi izledi. 3 hastada hareket bozukluğu, 2 hastada ise dolaşım bozukluğu ve/veya nekroz izlendi. Ortalama 43 ay (2-132 ay) takip edilen hastaların %15.4'ünde (38 hasta) nüks izlendi. Bu hastaların da %76.3'ü (29 hasta) reopere edildi. Sonuç: Çalışmamızda 2020 WHO (World Health Organization)Tümör Sınıflandırması kitabı 5.versiyonakitabı 5.Versiyon'a göre revize edilen sınıflandırma esas alınmış olup lokal tip ve diffüz tip Tenosinoviyal Dev Hücreli Tümörler; hem birlikte hem de kendi alt gruplarında incelenmiştir; bu bağlamda çeşitli lokasyonlar içermesi, hasta çeşitliliği ve tedavisindeki komplikasyonlar açısından literatüre katkıda bulunması amaçlanmıştır. Ayrıca risk öngördürücüleri açısından da çeşitli çıkarımlar yapılmış ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to evaluate the demographic data, radiological imaging findings, diagnosis and treatment management, postoperative clinical, radiological and functional results of 246 patients diagnosed with Tendon Sheath Giant Cell Tumor, or Tenosinoyal Giant Cell Tumor, who underwent surgical treatment and were treated and followed up in our hospital. Also to retrospectively examine the recurrence rates of complications and predictors of risk. Materials and Methods: Patients who applied to our clinic at SBU Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital between January 1, 2010 and March 1, 2021, diagnosed with tendon sheath giant cell tumor and followed up/treated in our hospital, volunteered for the study, were included in the study and their files were retrospectively reviewed. Data of 246 patients, 159 women and 87 men, were included in the study. The mass was generally localized to the hand (154 patients, 62.6%) It was mostly at the phalangeal level in the hand (138 patients, 89.6%) The second most common was standing (49 patients, 19.9%) Wrist involvement was prominent in the foot mass (31 patients, 63.3%) and Third ; Knee joint involvement was present (37 patients, 15%). %64.8 of the lesions in the knee were intraarticular. Multiple involvement was observed in 8 patients (3.3%). In total, 63% (155 patients) of the involved joints were small joints. Large joints followed this with 20.3% and extremity joints with 15.9%. Excisional biopsy method was used in 63.8% (157 patients) of the mass diagnosis. This was followed by Tru Cut biopsy in 23.2% and incisional biopsy in 8.5%.Total excision was performed in 11 patients (4.5%) (who have received TSGCT before or who apply with a diagnosis. Complications were observed in 15.4% (38 patients) of the patients in the postoperative period. The most common complication was infection in 13 patients (5.3%). This was followed by loss of sensation in 12 patients, bleeding or hematoma in 8 patients. Movement disorder was observed in 3 patients and circulatory disorder and/or necrosis was observed in 2 patients. Recurrence was observed in 15.4% (38 patients) of the patients who were followed up for an average of 43 months (2-132 months),76.3% of these patients (29 patients) were reoperated. Results: In our study, the revised classification according to the WHO Classification of Tumors, 5th Edition, Volume 3 was based, and both local and diffuse Tenosynovial Giant Cell Tumors (TSDHT) were examined both together and in their own subgroups. Our study was aimed to contribute to the literature (including various locations, patient diversity, and complications ), and various inferences were made and presented in terms of risk predictors.