Endülüs'te kıraat ilmi
Qira'at science in al-Andalus
  1. Tez No: 700603
  2. Yazar: ABDULHALİM BAŞAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM BULADI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Endülüs, Kıraat İlmi, Rihle, Nâfi' Kıraati, Yedi Kıraat, İspanya, al-Andalus, Science of Qira'at, Rihla, Nâfi's Qira'at, the Seven Qira'at, Spain
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 443
Özet
Endülüs, kıraat ilmi açısından seçkin bir yere sahiptir. Bu durumda bilhassa hicrî dördüncü asrın sonlarıyla beşinci asrın üçüncü çeyreğin arasında hayat süren Endülüslü kıraat âlimlerinin gayret ve katkıları, önemli bir yer teşkil etmektedir. Zira onlar, yedi kıraati ihtiva eden çalışmalarıyla büyük ses getirmiş, ilgili metodun İslam dünyasının çoğu ikliminde benimsenip yaygınlaşmasında başrol oynamışlardır. Yedi kıraat usulünün kökleşmesindeki katkılarının yanı sıra Mushaf imlası, tecvid ve vakf-ibtidâ gibi bu ilmin sair alt disiplinlerine yönelik de referans çalışmalar meydana getirmişlerdir.“Endülüs'te Kıraat İlmi”şeklinde isimlendirilen bu çalışma, Endülüs'ün kıraat ilmindeki durumu ve rolünü birçok açıdan konu edinmektedir. Buna göre; fetih sürecinden başlayarak tamamen işgaline kadar kıraat ilminin bölgedeki tarihi seyri ayrı ayrı irdelenmiş, gelişim safhaları ve faktörlerine detaylıca yer verilmiştir. Bahse konu ekolün kaynakları, adı geçen bölgede tercih edilen kıraat rivayetleri ve tedriste uygulanan tarîklerin tespiti üzerinde durulmuş, son olarak bu coğrafyaya mensup kurrânın kıraat sahasına yaptığı etki ve katkılar analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Al-Andalus had always been a prominent place in terms of Qira'at science. Especially, the efforts and contributions of Andalusian qira'at scholars who lived in the late Hijri fourth century and the third quarter of fifth century, are very valuable at this point. This was because they made a great impression with their works containing the seven Qira'ats and played a leading role in the embracement and spread of the relevant method in most regions of the Islamic world. Besides their contributions to the ingraining of the seven Qira'at methods, they also produced studies that can be described as reference in other sub-disciplines of this science such as Mushaf orthography, tajweed and waqf-ibtida. This study, which has named“Qira'at Science in Andulusia”, deals with the position and role of al-Andalus in the science of qira'at from many aspects. Correspondingly; beginning from the stages of conquest until its full occupation, the historical course of the science of qira'at in this region has been analysed individually, and its developmental stages and factors are presented in detail. The sources of the relevant school, the preferred qira'at narrations in the aforementioned region and the determination of the methods applied in teaching are highlighted, and finally, the effects and contributions of the teachings and written works of the kurrâ of this geography, to the field of qira'at, have been analyzed.