5 yaş altı hastaların solunum yolu örneklerinde kı polyomavirus ve wu polyomavirus sıklığının araştırılması
Investigation of the frequency of ki polyomavirus and wu polyomavirus in respiratory tract samples of patients under 5 years of age
- Tez No: 700741
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN MİDİLLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Washington University polyomavirus (WUPyV), Karolinska Institute polyomavirus (KIPyV), solunum yolu enfeksiyonu
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Solunum yolu örneklerinde KI ve WU polyomavirus sıklığını, bu viruslardan etkilenen grupları ve klinik özelliklerini araştırmayı amaçladık. Viruslar 2007'de keşfedilmiş olmasına rağmen, patojeniteleri ve virülansları henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Yöntem: 2016-2019 yılları arasında 5 yaşından küçük çocuk hastalardan alınan ve laboratuvarımıza gönderilen 182 nazofarengeal aspirat/sürüntü örneğini inceledik. Viruslar, kısmi VP1 gen bölgelerini hedefleyen primerler kullanılarak nested-PCR ile araştırıldı. Pozitif örnekler, doğrulama için Sanger yöntemi kullanılarak dizildi ve kısmen büyütülmüş gen bölgeleri arasındaki genetik mesafeleri karşılaştırdı. Bulgular: 182 örneğin 7'sinde (%3,8) KIPyV ve 2'sinde (%1,1) WUPyV saptandı. Bir KIPyV pozitif hasta dışında, tüm pozitif örnekler 2 yaşından küçük hastalara aitti. Tüm pozitif hastalar başta rinovirus ve parainfluenzavirus 3 ile olmak üzere koenfekteydi. KIPyV için pozitif olan hastaların dördünde hematolojik/onkolojik hastalıklar veya diğer immün yetmezlik durumları vardı. KIPyV izolatlarının tüm sekansları %100 benzer iken, WUPyV izolatlarının sekansları 4 nükleotid pozisyonunda farklılık gösterdi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, KIPyV ve WUPyV enfeksiyonlarının sıklığı düşüktür, diğer viral veya bakteriyel patojenlerin neden olduğu eşzamanlı solunum yolu enfeksiyonları, immün yetmezlik, KIPyV ve WUPyV enfeksiyonları için predispozan birer faktör gibi görünmektedir. Kısmen büyütülmüş gen bölgeleri, her iki virusta da yüksek oranda korunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the frequency of KI and WU polyomavirus in respiratory tract samples, the affected groups by these viruses and their clinical characteristics. Although the viruses had been discovered in 2007, their pathogenicity and virulence have not been fully elucidated yet. Methods: We examined 182 nasopharyngeal aspirate/swab samples obtained pediatric patients younger then 5 years and sent to our laboratory between 2016- 2019. The viruses were investigated by nested-PCR using primers targeting partial VP1 gene regions. The positive samples were sequenced using Sanger method for verification and compare the genetic distances between partially amplified gene regions. Results: KIPyV was detected in 7 (3.8%) of 182 samples and WUPyV in 2 (1.1%). Except one KIPyV positive patient, all positive samples belonged to patients