Hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin vücut algısı ile yeme davranışı arasındaki ilişki
The relationship between body image and eating behaviorof nursing school students
- Tez No: 700996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE BATMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN KENDİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Vücut algısı, yeme davranışı, hemşirelik yüksekokulu öğrencileri, Body perception, eating behavior, nursing school students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin vücut algısı ile yeme davranışı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı tasarımda ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini (Kasım 2019-Haziran 2020) İstanbul İli Avrupa yakasında bir Vakıf Üniversitesinde Hemşirelik Yüksekokulu'nda okuyan öğrenci (N:372); örneklemini ise çalışmaya gönüllü katılan 276 öğrenci oluşturdu. Çalışmanın verileri; Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Hollanda Yeme Davranışı Anketi ve Vücut Algısı Ölçeği ile toplandı. Çalışmanın verilerinin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel analizler (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, yüzde, minimum, maksimum), normal dağılım testleri (Skewness ve Kurtosis), Cronbach Alpha, bağımsız gruplarda t testi/Mann Whitney U testi, One-way Anova/Kruskal Wallistesti, Pearson Korelasyon testi kullanıldı. Çalışmadaki öğrencilerin çoğunun kadın olduğu, 18-23 yaş aralığında, bekar, çekirdek aile yapısında, annenin çalışmadığı, gelirin gidere denk olduğu, Marmara bölgesinde, ilde yaşamakta olduğu, normal Beden Kütle İndeksi (BKİ) sınıfında, konuşkan veya girişken olduğu belirlendi. 19-23 yaş grubunda olanların dışsal yeme düzeylerinin, 24 ve üzeri yaş grubunda olanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Kadınların vücut algısı, erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi. Fazla kilolu BKİ sınıfında olanların duygusal yeme düzeyleri, zayıf BKİ sınıfında olanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Normal, fazla kilolu ve obez BKİ sınıfında olanların kısıtlayıcı yeme düzeyleri, zayıf BKİ sınıfında olanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi. Fazla kilolu BKİ sınıfında olanların kısıtlayıcı yeme düzeyleri, normal BKİ sınıfında olanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi. Obez BKİ sınıfında olanların dışsal yeme düzeyleri, fazla kilolu BKİ sınıfında olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a descriptive design and comparatively to evaluate the relationship between body image and eating behavior of nursing school students. The population of the research (November 2019-June 2020) The student who are studying a foundation University of Nursing Department on the European side of the province of İstanbul (N: 372); the sample consisted of 276 students who voluntarily participated in the study. Data of the study; Socio-Demographic Information Form and it was collected with the Dutch Eating Behavior Questionnaire and Body Perception Scale. In evaluating the data of the study; descriptive statistical analysis (mean, standard deviation, median, frequency, percentage, minimum, maximum) normal distribution tests (Skewness and Kurtosisin), Cronbach Alpha, Independent groups t test / Mann Whitney U test, One-way Anova / Kruskal Wallis test, Pearson Correlation test were used. It was determined that most of the students in the study were women, between the ages of 18-23, single, nuclear family structure, the mother was not working, income was equal to expenses, she lived in the Marmara region, province, in the normal Body Mass Index (BMI) class, talkative or sociable. External eating levels of those in the 19-23 age group were found to be significantly higher than those in the 24 and older age group. Body perception of women was found to be significantly higher than men. Emotional eating levels of those who were overweight BMI were found to be significantly higher than those of the poor BMI. Restrictive eating levels of those with normal, overweight and obese BMI were found to be significantly higher than those of the poor BMI. Restrictive eating levels of those who were overweight BMI were found to be significantly higher than those of the normal BMI. Exogenous eating levels of those in the obese BMI class were found to be statistically significantly higher than those in the overweight BMI class.