The impact of corruption on political participation and democratization in Somalia: The case of selected public and private employees in Mogadishu
Somali'de yolsuzluğun siyasi katılım ve demokratizasyon üzerindeki etkisi: Mogadişu'da seçilmiş kamu ve özel çalışanlar örneği
  1. Tez No: 701066
  2. Yazar: MOHAMED OMAR BINCOF BINCOF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, siyasi katılım, demokratikleşme, Somali, Corruption, political participation, democratization, Somali
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez, yolsuzluğun Somali'deki siyasi katılım ve demokratikleşme üzerindeki etkisini incelemektedir. İlk olarak, çalışma kısaca yolsuzluk, demokratikleşme ve siyasi katılımın tarihsel ve teorik yönlerini tartışmaktadır. Çalışma, siyasi yolsuzluğun farklı türlerinin siyasi katılımı ve demokratikleşmeyi nasıl etkilediğini açıklayan mevcut literatürden kavramsal bir çerçeve geliştirmektedir. Ayrıca, bu çalışmada nitel ve nicel verilerin aynı anda toplandığı ve bağımsız olarak analiz edilip birleştirildiği eşzamanlı karma yöntem kullanılmıştır. Nitel veriler 18 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilirken, nicel veriler 191 katılımcı tarafından doldurulan anketler yoluyla toplanmıştır. Nicel analizden elde edilen sonuçlar, siyasi yandaşlık ve zimmete para geçirmenin demokratikleşmeyi olumsuz etkilediğini göstermektedir. Özellikle, siyasi yandaşlık Somali'deki siyasi katılımı olumsuz etkilemektedir. Nitel veri analizi bulguları, seçim sürecinde oy satın almanın bütüncül siyasi katılımı olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Aynı zamanda, düşük ve orta gelirlilerin siyasi faaliyetlere katılmak için çok az olanağa sahip olması da demokrasinin tam olarak uygulanmasının önünde engel oluşturmaktadır. Ankete katılanlar arasında hâkim olan görüş, siyasi elitlerin, Somali'nin demokratikleşme sürecini ilerletme yetkinliğine sahip olanları kendi saflarına çekerek ya da seçimlere girmesini engelleyerek iktidarda kalmaya çalıştıkları yönündedir. Çalışmanın ortaya koyduğu nitel sonuçlara göre, klan temelli federalizmin kaldırılması ve prosedürel demokrasinin benimsenmesi, vatandaşların siyasi sürece eşit şekilde katılmalarına, seçim yolsuzluğunun azaltılmasına ve Somali'de başarılı bir demokratikleşmenin desteklenmesine olanak sağlayacaktır. Birleştirilmiş veriler ise genel olarak nitel ve nicel veriler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the impact of corruption on political participation and democratization in Somalia. First, the study briefly discusses the historical and theoretical aspects of corruption, democratization, and political participation. The study develops a conceptual framework from the existing literature that explains how various types of political corruption influences political participation and democratization. Furthermore, this study employs the concurrent mixed methods design, in which qualitative and quantitative data were collected simultaneously and analyzed independently and merged. Qualitative data were obtained through semi-structured interviews with 18 participants, while quantitative data were collected through questionnaires completed by 191 respondents. The quantitative analysis indicates that logrolling and embezzlement have a statistically significant negative effect on democratization. Notably, logrolling has significantly adversely affected political participation in Somalia. Qualitative data analysis findings suggested that electoral process vote-buying undermines holistic political participation. At the same time, those with little or no money have minimal opportunities to participate in political activities as they will be locked out of the process. That ultimately undermines the achievement of full democracy. Additionally, the prevailing view among respondents was that political elites are trying to remain in power by embezzling and preventing the electoral participation of those who have the competence to advance Somalia's democratization process. Regarding qualitative outcomes, abolishing clan-based federalism and adopting procedural democracy would allow citizens to participate equally in the political process, reduce electoral corruption, and promote successful democratization in Somalia. Overall, the consolidated data reflect convergences and differences between the qualitative and quantitative data.