Annelerin kapsayıcı işlevleri ile çocukluk çağı travmaları ve öz-şefkatleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between containing functions of mothers and childhood traumatic experiences and self compassion
  1. Tez No: 701211
  2. Yazar: LEYLA ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travması, Öz Şefkat, Kapsayıcı İşlev
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, annelerin kapsayıcı işlevleri ile çocukluk çağı travmaları ve öz-şefkatleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırman genel evrenini internet üzerinden ulaşılan anneler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini oluşturan annelere internet üzerinden ölçekler yollanmış ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 113 anneden gelen geri dönütler sonucunda veriler toplanmıştır. Bu araştırmada, katılımcılara anne olma koşulu sunulduktan sonra veri toplama amacı ile Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları Ölçeği, Ebeveyn-Çocuk Kapsayıcı İşlev Ölçeği ve Öz Şefkat Ölçeği kullanılmıştır. Ölçüm araçlarından elde edilen puanların demografik değişkenlerle karşılaştırılmasında ikili bağımsız gruplar için“Mann Whitney U Testi”, çoklu bağımsız gruplar için ise“Kruskal Wallis Homojenlik Testi”kullanılmıştır. Demografik değişkenlerin karşılaştırılması sırasında ortaya çıkan farkların hangi grupların arasında olduğunu belirlemek için“Dunnet C Post Hoc”testi kullanılmıştır. Annelerin öz şefkat, çocukluk çoğu ruhsal travmaları ve kapsayıcılık işlevleri alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak çocukluk çağı travmaları ölçeği toplam puanı ve çocukluk çağı travmaları ölçeği alt boyutu fiziksel istismar ile kapsayıcı işlev ölçeğinin doyum odaklılık alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler; Çocukluk çağı travmaları ölçeği toplam puanı ve duygusal istismar alt boyutu ile kapsayıcı işlev katı kuralcı ilişki alt boyutu ile arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öz şefkat ölçeğinden aldıkları puanlar ile kapsayıcı işlev alt boyutlarından endişe ayrılığa hassasiyet, kapsanamayan ilişki, doyum odaklılık ve katı kuralcı ilişki puanları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Demografik formda ki eğitim durumu değişkeni açısından, ebeveyn çocuk kapsayıcı işlev ölçeğinin endişe-ayrılığa hassasiyet alt boyut puanının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı; Çalışma durumu değişkeni açısından, ebeveyn çocuk kapsayıcı işlev ölçeğinin kapsanamayan ilişki alt boyut puanının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı; Sosyo-ekonomik durum değişkeni açısından, ebeveyn çocuk kapsayıcı işlev ölçeğinin doyum odaklılık alt boyut puanının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between mothers' containing children and childhood traumas and self-compassion. The general population of the research consists of mothers who can be reached on the internet. The scales were sent to the mothers who constituted the sample of the study on the internet and the data were collected as a result of the feedback from 113 mothers who participated in the study voluntarily. In this study, after the participants were presented with the condition of being a mother, the Demographic Information Form, Childhood Mental Trauma Scale, Parent-Child Containing Function Scale and Self-Compassion Scale were used to collect data. To compare the scores obtained from the measurement tools with demographic variables, the“Mann Whitney U Test”was used for pairwise independent groups and the“Kruskal Wallis Homogeneity Test”was used for multiple independent groups.“Dunnet C Post Hoc”test was used in the process of comparing demographic variables, in order to determine between which groups and how the differences emerged. Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between the sub-dimensions of mothers' self-compassion, most childhood psychological traumas, and inclusiveness functions. As a result, there were positive significant relationships between the total score of the childhood traumas scale and the sub-dimension of the childhood traumas scale, physical abuse, and the satisfaction-oriented sub-dimension of the containing function scale; There were positive and significant relationships between the total score of the childhood traumas scale and the emotional abuse sub-dimension and the containing function strict prescriptive relationship sub-dimension.It was observed that there was a negative relationship between the scores they got from the self-compassion scale and the sensitivity to anxiety separation from the sub-dimensions of containing function, the relationship that was not included, the satisfaction-orientedness, and the strict strict relationship scores. In terms of the educational status variable in the demographic form, the anxiety-separation sensitivity sub-dimension score of the parent-child containing function scale differed statistically; In terms of the working status variable, it was found that the non-included relationship sub-dimension score of the parent-child containing function scale significantly differentiated; In terms of the socio-economic status variable, the satisfaction orientation sub-dimension score of the parent-child containing function scale was found to differ statistically. Keyword: Childhood trauma,self compassion, mother's containing function