Ergenlik döneminde ailenin akademik tutumunun başarıya etkisinde öğrenme sorumluluğunun aracılık etkisi
Intermediate effect of learning responsibility on the effect of family's academic attitude on success in adolescence
  1. Tez No: 701362
  2. Yazar: BURCU HEDİYE ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Başarı, Akademik Tutum, Öğrenme Sorumluluğu, Family, Success, Academic Attitude, Responsibility for Learning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Toplum içerisinde en küçük birim olarak kabul edilen aile unsurunun kişinin yaşamında edindiği yer ve önem çok büyüktür. Kişiyi pek çok konuda etkileyen aile, kişinin eğitim hayatındaki ilk basamaktır. Eğitim ve öğretim etkinliklerinin bir plan dahilinde yürütüldüğü kuruluş olan okuldan önce ve en az okul kadar tesiri olan ilk kurum ailedir. Ek olarak ailenin sahip olduğu eğitim durumu, ekonomik gücü, yer aldığı çevre ve benzeri unsurlar öğrencilerin akademik başarısına da etki etmektedir. Öğrenme sorumluluğu ise kişinin kendi hedefleri ve kendi öğrenme süreci ile ilgili gerekenleri üstlenmesidir. Bu kavram da aile içerisinde çeşitli tutumlar ile birlikte şekillenmektedir. Bu unsurlar öğrencilerin başarısına etki etmekte ve bu başarısızlık durumunu engellemek için yarar sağlamaktadır. Bu çalışma, eğitime yansıyacak pek çok olgunun oluştuğu aile yapısı içinde gösterilen akademik tutumların başarıya olan etkisinde öğrenme sorumluluğu gibi bir kavramın aracılık etkisini konu almıştır. Araştırmada amaç, ailenin akademik tutumu ile birlikte çeşitli (yaş, cinsiyet, sınıf, kardeş sayısı, anne baba eğitim seviyesi, gelir durumu, evdeki oda durumu vb.) gibi değişkenlerin de dikkate alınarak başarıya etkisinde öğrenme sorumluluğunun aracılık etkisini saptamaktır. Araştırma İstanbul ili, Esenyurt İlçesi içerisinde bulunan Ali Kul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9, 10 ,11 ve 12. sınıf öğrencilerini kapsayacak şekilde tarama modeli kullanılarak anket yöntemi tercih edilmiştir. Anket yöntemi ile 915 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada Ebeveyn Akademik Başarı Baskısı ve Desteği (EABBD) ölçeği, Öğrenme Sorumluluğu (ÖSO-II) ölçeği ve Performans Başarısızlık Değerlendirme Envanteri kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde IBM SPSS 24.0 ve AMOS 23.0 paket programları dikkate alınmıştır. Boyutların arasındaki ilişkilerin vi belirlenme noktasında“Yapısal Eşitlik Modeli (YEM)”yapı geçerliliğinin test edilmesinde“Doğrulayıcı Faktör analizi (DFA)”ve hipotezler için“Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA)”kullanılmıştır. Araştırma ile ailenin akademik tutumu arttıkça öğrenme sorumluluğunun artmakta, ailenin akademik tutumu ve öğrenme sorumluluğu performans başarısızlığı değişkeni ile anlamlı ilişkili olup, öğrenme sorumluluğunun“kısmi aracı”etkili bir değişken olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The place and importance of the family element, which is accepted as the smallest unit in the society, in one's life is very great. The family, which affects a person in many ways, is the first step in a person's education life. Before the school, which is the institution where education and training activities are carried out according to a plan, the first institution that has as much influence as the school is the family. In addition, the educational status of the family, economic power, environment and similar factors also affect the academic success of the students. Responsibility for learning is taking on what is necessary for one's own goals and learning process. In this concept, it is shaped together with various attitudes within the family. These factors affect the success of the students and provide benefits to prevent this failure situation. This study deals with the mediation effect of a concept such as learning responsibility in the effect of academic attitudes shown in the family structure, where many phenomena that will reflect on education occur. The aim of the study is to determine the mediating effect of learning responsibility in the effect of success, taking into account the academic attitude of the family and various variables (age, gender, class, number of siblings, parental education level, income status, room status at home, etc.). The survey method was preferred by using the survey survey model to cover the 9th, 10th, 11th and 12th grade students of Ali Kul Vocational and Technical Anatolian High School located in the province of Istanbul, Esenyurt District. Questionnaire method 915 people were reached. Parental Academic Achievement Pressure and Support (EABBD) scale, Responsibility for Learning (ÖSO-II) scale and Performance Failure Evaluation Inventory were used in the research. IBM SPSS 24.0 and AMOS viii 23.0 package programs were taken into account in the analysis of the data. Structural Equation Model (SEM) was used to determine interdimensional relationships, Confirmatory Factor analysis (CFA) was used to test construct validity, and Explanatory Factor Analysis (EFA) was used for hypotheses. With the research, it was concluded that as the academic attitude of the family increases, the responsibility for learning increases, the academic attitude of the family and the responsibility for learning are significantly related to the variable of performance failure, and the learning responsibility is a“partial mediator”effective variable.