Determinants of super market brand choice in Istanbul, Turkey
İstanbul, Türkiye'de süper pazar marka seçiminin belirleyicileri
- Tez No: 701489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İstanbul, Süper Market, Marka Tercihi, Turkey, Istanbul, Super Market, Brand Choice
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışma, İstanbul Türkiye'de süpermarket marka tercihinin belirleyicilerini değerlendirmek için kurulmuştur. Çalışma, İstanbul Türkiye'deki seçili süpermarketlerde hizmet kalitesinin marka seçimi üzerindeki etkisini belirlemek, İstanbul Türkiye'deki seçili süpermarketlerde müşteri değerinin marka seçimi üzerindeki etkisini belirlemek ve incelemek olan bir dizi hedef tarafından yönlendirildi. İstanbul Türkiye'deki seçili süpermarketlerde marka imajının marka seçimine etkisi ve İstanbul Türkiye'deki süpermarket zincirinde inovasyonun marka seçimine etkisinin değerlendirilmesi. Araştırma sonuçlarına süpermarket müşterisi olan 250 katılımcıdan ulaşılmıştır. Sahadan elde edilen sonuçlara kapalı uçlu anketler ile ulaşılmıştır. Bulgular, İstanbul Türkiye'deki seçilmiş süpermarketlerde hizmet kalitesi, algılanan müşteri değeri, marka imajı ve marka seçiminin önemli bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Çalışma, bulgulara dayalı olarak, süpermarkette artan hizmet kalitesinin o markanın seçiminde önemli bir belirleyici olduğu sonucuna varmıştır. Bu, süpermarketlerin hizmet kalitesini geliştirmesinin, süpermarkette marka seçiminde önemli bir gelişme olduğu anlamına gelir. İkinci olarak, süpermarketin algılanan müşteri değerinin belirli bir süpermarket markasının seçimini teşvik ettiği sonucuna varmıştır, markaların seçilmelerini sağlamak için geliştirilmesine gereken önemin verilmesi zorunludur. Üçüncüsü, çalışma, süpermarketin tercihini teşvik etmede marka imajının temel olduğu sonucuna varmaktadır. Bu nedenle, marka imajının gerekli olduğunu iddia etmek önemlidir. Süpermarketin yenilikçiliği, süpermarketin marka seçimini iyileştirmede de anahtar olarak alınır. Pazarlama yoluyla yeniliklerin geliştirilmesine yönelik yolların, uygun markaların geliştirilmesi için kaynakların geliştirilmesinde temel olması gerekir. Çalışma, marka seçimini artırmak için hizmet kalitesinin şart olduğunu önermektedir. İkinci olarak, çalışma, daha iyi algıların geliştirilmesi için gerekli olanın geliştirilmesinde yeterli hizmet geliştirmeleri sağlayan süpermarket zinciri tarafından müşterilerin değer algısının güçlendirilmesini önermektedir. Marka imajı bir süpermarket markasının seçiminde temel bir belirleyicidir, gerekli ve temel olarak ihtiyaç duyulan marka imajının etkin bir şekilde geliştirilmesi gereklidir ve son olarak çalışma, yenilikçiliğin temel olduğunu ve müşteri karması için verimlilik oluşturabileceğini önermektedir. kuruluşlar. Sürekli yenilikler gereklidir ve eğer devam ederse süpermarket işletmelerinde süpermarket zincirinde verimlilik sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The study set to assess the determinants of supermarket brand choice in Istanbul Turkey. The study was driven by a set of goals, one of which was to establish the effect of service quality on brand choice in selected supermarkets in Istanbul Turkey, to determine the effect of customer value on brand choice in selected supermarkets in Istanbul Turkey and to examine the effect of brand image on brand choice in selected supermarkets in Istanbul Turkey and assess the effect of innovation on brand choice in the supermarket chain in Istanbul Turkey. The study results were attained from 250 respondents who were the customers of the supermarket. The results from the field were attained by closed ended questionnaires. The findings indicate that there was a significant effect of service quality, perceived customer value, brand image and brand choice in selected supermarkets in Istanbul Turkey. The study conclude that based on the findings, increased service quality in the supermarket is a key determinant for the choice of that brand. It means that supermarkets development of service quality is a key enhancement to the brand choice in the supermarket. Secondly, its concluded that the perceived customer value of the supermarket induces the choice of a specific supermarket brand, it's imperative that due consideration be allocated to the development of brands to enable their being chosen. Thirdly, the study concludes that brand image is fundamental in the inducing of the choice by the supermarket. It's key hence to argue that the brand image is necessary. The innovativeness of the supermarket is also taken as key in improving the brand choice of the supermarket. It's necessary that avenues for the development of innovations through marketing are fundamental in developing the resources for the development of proper brands. The study recommend that the service quality is essential, to increase the brand choice. Secondly, the study recommend that values perception by the customers be enhanced by the supermarket chain providing adequate services enhancements in development of the necessary for the development of better perceptions. Brand image is a fundamental determinant for the choice of a supermarket brand, it's necessary that there is efficient development of the brand image necessary and fundamentally needed and finally, the study recommends that the innovativeness is fundamental and can generate efficiency of the customer mix for the organizations. Continuous innovations is necessary and if continued can generate efficiency in the supermarket chain in the supermarket businesses.