Kamu davasının açılmasının ertelenmesi
Postponing the opening of the public case
  1. Tez No: 701616
  2. Yazar: AYSU ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ AYGÜN EŞİTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Erteleme, Hürriyeti Bağlayıcı Ceza, Kamu Davası, Onarıcı Adalet, Postponement, Freedom-Binding Punishment, Public Trial, Restorative Justice
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kamu davasına alternatif kurumların en önemlisi olarak hukuk sistemimizde yer bulan kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumu koşulları ve ertelemeye bağlanan sonuçlar yönünden tartışmaya açık olsa da onarıcı adalet anlayışı ve hürriyeti bağlayıcı cezaların sakıncalarının ortadan kaldırılması yönünden alternatif bir yol olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu sebeple ilgili çalışmada, 5560 sayılı Kanun ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında yer alan kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumu ve bu kurumun hüküm ve sonuçları ile hukuk sistemimize etkileri ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumunun hukuki niteliği, tarihi gelişimi, amaçları ve benzer kurumlarla farklarından bahsedildikten sonra, ikinci bölümde CMK'da kamu davasının açılmasının ertelenmesinin şartları ve usul hükümleri ele alınacak, üçüncü ve son bölümde ise kamu davasının açılmasının ertelenmesinin hüküm ve sonuçları üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
The most important alternative to public institutions of a public trial to postpone the opening of the trial in our legal system that connects to the conditions of the institution is open to debate and delay in terms of results, although in terms of eliminating the disadvantages of imprisonment and restorative justice as an alternative way continues to be in existence. For this reason, in the related study, the institution of postponing the opening of a public case that falls under law 5560 and the Criminal Procedure Code 5271 (CPC) and the provisions and consequences of this institution and their impact on our legal system were discussed. In the first part of the study, after mentioning the legal nature, historical development, aims and differences of similar institutions of the institution of postponing the filing of a public lawsuit, the conditions and procedural provisions of the postponement of the filing of a public lawsuit in the CMK will be discussed in the second part. In the third and last part, the provisions and consequences of the postponement of the filing of the public lawsuit will be discussed.