Akut tip A aort diseksiyon cerrahisinde anastomoz öncesi lümen tamiri
Lumen repair before anastomosis in acute type A aortic dissection
- Tez No: 701661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN ONUR BALKANAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aort, diseksiyon, kardiyopulmoner baypas, sağkalım oranı, morbidite, Aorta, Dissection, Cardiopulmonary Bypass, Survival Rate, Morbidity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Aortada meydana gelen intimal bir yırtık sonrası intima ve media tabakalarının ayrışması olrak tanımlanan aort diseksiyonu tıpta ve teknolojide kaydedilen ilerlemelere rağmen yüksek mortalite ve morbiditeye sahip kalp cerrahisi acillerinden biri olmaya devam etmektedir. Majör olarak tip A ve tip B olarak tanımlanan tipleri bulunmaktadır ve tip A hemen her zaman acil cerrahi müdahale endikasyonu taşımaktadır. Biz de bu çalışmamızda tip A aort diseksiyonu hastalarında biyolojik yapıştırıcı ve felt kullanarak uyguladığımız tamir tekniğinin bu ölümcül hastalıkta sağkalım ve majör komplikasyon oranlarına olan etkilerini inceledik. Hastalar ve Method: Kliniğimizde 2007-2017 yılları arasında akut tip A aort diseksiyonu nedeni ile opere edilen 108 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar aort kökü ve asendan aortaya uygulanan cerrahi teknik göz önüne alınarak“Glue+Felt Tekniği”ve“Bentall- De Bono”olarak iki gruba ayrıldı. Bu iki tekniğin intra-operatif ve post-operatif komplikasyon gelişimi ve sağkalıma etkileri istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Toplamda 108 hastanın 76'sında uygulanan Glue+Felt tekniği grubunda 32'sine uygulanan Bentall-De Bono grubuna kıyasla, istatistiksel olarak Glue+Felt tekniği lehine anlamlı sağkalım farklılığı olduğu görüldü (p=0.02). Bu farklılığı oluşturacak temel parametrelerin kardiyopulmoner baypas ve aortik kross klemp süreleri olduğu görüldü. Sonuç: Aort diseksiyon cerrahisinde yapılan cerrahi müdahale ne kadar geniş çaplı olursa buna bağlı KPB ve AKK süresi artacağından mortalite artmaktadır. Mümkün olan hastalarda lümenin tamir edilip operasyon süresinin kısaltılması, uygun hastalarda Glue+Felt tekniğinin kullanılması post-operatif komplikasyon ve sağkalımı olumlu yönde etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Aortic dissection, defined as the separation of the intima and media layers after an intimal tear in the aorta, continues to be one of the cardiac surgery emergencies with high mortality and morbidity despite the advances in medicine and technology. Grossly classified as type A and type B, and type A almost always carries an indication for emergency surgery. In this study, we examined the effects of the repair technique using biological glue and felt on outcomes in terms of survival and major complication rates of patients with type A aortic dissection. Patients and Methods: A total of 108 patients who were operated for acute type A aortic dissection in our clinic between 2007 and 2017 were included in the study. The patients were divided into two groups as“Glue+Felt Technique”and“Bentall-DeBono,”considering the surgical technique applied to the aortic root and ascending aorta. The effects of these two techniques on the development of intra-operative and post-operative complications and survival rates were statistically analyzed. Results: A total of 108 patients were included in the study. Glue+felt technique was applied to 76 of them and Bentall-De Bono technique was applied to 32 patients. There was a statistically significant difference in survival rates in favor of the Glue+Felt technique compared to the Bentall-De Bono group (p=0.02). It was observed that the main parameters that would create such significant difference were the duration of cardiopulmonary bypass and aortic cross clamp. Conclusion: The more extensive the surgical intervention in aortic dissection surgery, the higher the mortality, as the duration of CPB and aortic cross clamp time will increase. Repairing the lumen and shortening the operation time in suitable patients and using the Glue+Felt technique in appropriate patients will positively affect post-operative complications and survival.