The effect of economic policies on small businesses in Iraq
Ekonomi politikalarının Irak'taki küçük işletmeler üzerindeki etkisi
- Tez No: 701796
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi politikaları, Küçük işletmeler, Irak, Economic policies, Small businesses, Iraq
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Irak, 2003'ten sonra yeni ekonomik ve siyasi sistemlere başladı. Irak hükümeti, Irak ekonomisini özel sektöre bağımlı hale getirmek için tasarlanmış bir ekonomik reform programı benimsiyor. Bunun nedeni, özel işletmelerin, özellikle küçük işletmelerin ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynayabilmeleridir. Bu çalışma, Irak'taki farklı ekonomik politikaların küçük işletmeler üzerindeki etkilerini test etmektedir. Çalışma, daha çok işletme kredilerinin Irak'taki küçük işletmeler üzerindeki etkisini değerlendirmeye odaklanmaktadır. Çalışmanın, Irak'taki politika yapıcıların kredi programının hedefleri üzerindeki etkisini değerlendirmelerine yardımcı olması bekleniyor. Çalışmanın katkısı, ekonomik politikaların Irak'taki küçük işletmeler üzerindeki etkisine istatistiksel ölçümler sunmasıdır. Bu çalışmada kullanılan veriler Irak maliye bakanlığı, ticaret bakanlığı, Irak merkez bankası ve işyerleri kayıt ofisinden alınmıştır. Bu veriler, 2003-2019 yılları arasındaki aylık zaman serisi verileridir. Veri örneğinin 192 gözlemi vardır. Bu çalışmanın sonuçları doğrusal regresyon modeli (LRM) ve R programlama kullanılarak elde edilmiştir. Sonuçlar, Küçük İşletmeler için Krediler programının Irak'taki küçük işletmeler üzerinde olumlu ve önemsiz bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, para, maliye ve ticaret politikalarının Irak'taki küçük işletmeler üzerinde olumsuz ve önemsiz bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, öğrenme ve eğitim programlarının Irak'taki küçük işletmeler üzerinde olumlu ve önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, işletme kredileri programının Irak'taki küçük işletme sayısını önemli ölçüde etkileyebileceği hipotezini doğrulamamaktadır. Ancak, öğrenme ve eğitim programının Irak'taki küçük işletmeleri motive etmek için önemli bir politika olduğu onaylandı. Bu nedenle, çalışma Irak'taki politika yapıcıların küçük işletmeleri motive etmede öğrenme ve eğitim programlarına daha fazla odaklanması gerektiğini öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
Iraq started new economic and political systems after 2003. They Iraqi government adopt an economic reform program that was designed to transfer the Iraqi economy to depends on private businesses. That is because private businesses, especially small businesses, can play a significant role in economic development. This study tests the effects of different economic policies in Iraq on small businesses. The study focuses more on evaluating the impact of loans for businesses program on the small businesses in Iraq. The study is supposed to help policy makers in Iraqi to evaluate the effect of loans program on its targets. The study contribution is that it present statistical measurements to the impact of economic policies on small businesses in Iraq. The data used in this study were taken from the Iraqi ministry of finance, the ministry of trade, the central bank of Iraq, and the office of businesses registration. This data is monthly time series data from 2003-2019. The data sample has 192 observation. The results of this study obtained by using linear regression model (LRM) and R programing. The results show that the Loans for small businesses program has positive and insignificant impact on small businesses in Iraq. The results show that the monetary, fiscal, and trade policies have negative and insignificant impact on small businesses in Iraq. The results show that the learning and training programs have positive and significant impact on small businesses in Iraq. The results do not confirm the hypothesis that loans for businesses program can significantly impact the number of small businesses in Iraq. However, the learning and training program is confirmed to be an important policy to motivate small businesses in Iraq. Therefore, the study suggests that policy maker in Iraq should focus more on the learning and training programs in motivating small businesses.