2009-2019 yılları arası sosyal bilgiler eğitimi ile ilgili yayınlanan makalelerin incelenmesi
Investigation of the articles in social studies education published between 2009 and 2019
- Tez No: 702215
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TOKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Makale, İnceleme, ULAKBİM, Social Studies, Social Studies Education, Article, Examination, ULAKBİM
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın temel amacı 2009-2019 yılları arası sosyal bilgiler eğitimi alanında yayınlanmış olan makalelerin incelenmesidir.Araştırma döküman incelemesi şeklinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmada 2009-2019 yılları arasında ulusal akademik ağ ve bilgi merkezinde (ULAKBİM) indeksinde taranan en az 5 yıl süreli aralıksız yayın yapan, yılda en az 4 sayı yayınlayan ,eğitim bilimleri alanında yayın yapan 24 dergide yer alan 22651 makale içinde yayınlanmış 352 sosyal bilgiler eğitimi makalesi incelenmiştir. Bu makaleler araştırmanın alt problemlerine uygun olarak dergi dağılımı , yıllara göre dağılımı, konu alanına göre dağılımı, sosyal bilgiler alt disiplinlerle ilişkilendirilmesi yönünden dağılımı, program becerileri ile ilişkilendirme durumuna göre dağılımı, değer eğitimi durumuna göre dağılımı, kullanılan modellere göre dağılımı, örneklem seçimine göre dağılımı, veri toplama araçlarına göre dağılımı, veri analiz yöntemlerine göre dağılımı, yazar sayılarına göre dağılımı, yazarlarının akademik unvanlara göre dağılımı, ait veriler incelenmiştir. Veriler bu alt problemlere göre yüzde ve frekans alınarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda ulaşılan sonuçlar şunlardır. • Araştırma kapsamında incelenen 24 dergide; 2009-2019 yılları arasında yayınlanan 22651 makale arasında 352 makale ile sosyal bilgiler eğitimi üzerine olan makalelerin oranı sadece %1.55'dir. • 2009-2019 yılları arasında çıkan makale sayının yıllara göre tedrici olarak arttığı görülmektedir. • Yayınlanan makalelerin konu dağılımı incelendiğinde en fazla sosyal kişisel öğrenme yaklaşımları ve öğretmen adayı, öğretmen, öğrenci görüşleri-algıları üzerine çalışma yapıldığı görülmektedir. • Yayınlanan makalelerin sosyal bilgiler alt disiplin dallarıyla ilişkisi incelendiğinde en fazla ilişki kurulan sosyal bilgiler alt disiplinleri tarih (36.6)ve coğrafya olmuştur (%33.3). Tarih ve coğrafyayı %23.3'lik payıyla vatandaşlık; %6.6'lik payıyla sosyoloji izlemiştir. • Yayınlanan makalelerin program becerileriyle ilişkilendirme durumuna bakıldığında çalışmalar içinde en fazla ilişki kurulan beceriler sırayla harita okuryazarlığı (%15.2); eleştirel düşünme, problem çözme ve iş birliği (%9.1) becerileri olmuştur. • Araştırma kapsamında incelenen dergilerde yayınlanan makalelerin değerlerle ilişkilendirme durumuna bakıldığında en fazla çalışmanın programla ilişkilendirme boyutu üzerinde olduğu (%81) görülmektedir. Doğrudan incelenen değerlerin çalışmalarda çok az bir orana sahip olduğu görülmektedir. • Yayınlanan makalelerde kullanılan araştırma modelleri incelendiğinde çalışmaların %57'sinde nitel; %33'ünde nicel ve %10'luk kısmında ise karma model kullanıldığı görülmektedir. • Yayınlanan makalelerin evren ve örneklem kitlelerine göre dağılımı incelendiğinde en fazla çalışma yapılan gruplar sırayla öğretmenler (%28.5); öğrenciler (%27.1); öğretmen adayları (%25.5) olduğu görülmektedir. • Yayınlanan makalelerdeki veri toplama araçları incelendiğinde en fazla kullanılan veri toplama araçları anket/ölçek (%37.5); görüşme (%32.8); doküman inceleme (%18.4) olduğu görülmektedir. • Yayınlanan makalelerin veri analiz yöntemlerine göre incelendiğinde en fazla kullanılan veri analiz yöntemleri içerik analizi (%25.5)nitel betimsel analiz (%22.1); f-% betimsel analiz (%20.5); i; t-testi (%15.3); anova (10.4) korelasyonel çalışmalar (%2.08));ve faktör analizi (%1)'dir. • Yayınlanan makalelerin yazar sayılarına göre dağılımı incelendiğinde en fazla 2 yazarlı çalışma (%56.8) yapıldığı görülürken; bunu 1 yazarlı (%28.7) ve 3 yazarlı (%13.6) çalışmalar takip etmektedir. • Yayınlanan makalelerin yazar unvanı incelendiğinde en fazla çalışmayı yardımcı doçent doktor yani doktor öğretim üyelerinin (%37.3) yaptığı görülmektedir. Bu grubu %23.8 ile doçent doktorlarlar ve %11.9 ile araştırma görevlileri takip etmektedir. Araştırmanın sonucunda şu öneriler getirilmiştir. • Bu çalışmada sadece 2009-2019 yılları arasında ULAKBİM tarafından indekslenen dergilerde yer alan, en az 5 yıl süreyle aralıksız yayınlanan ve yılda en az 4 sayı çıkaran dergiler incelenmiştir. Bundan sonra yapılacak çalışmada sınırlıklar değiştirilerek daha fazla dergiye ve makaleye ulaşılıp incelenebilir. • Bu çalışmada sadece sosyal bilgiler eğitimi üzerine olan makaleler incelenmiştir. Bundan sonraki çalışmalarda sosyal bilgiler eğitimi dışındaki makalelerde aynı yöntemle analiz edilebilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to teach social studies education between 2009-2019. It is the study of articles published in the field. The research was carried out in the form of document review. 24 non-stop publications for at least 5 years, which are scanned in the index of the Turkish Academic Network and Information Center (ULAKBİM), at least 4 issues per year, 352 social studies education articles published in 22651 articles in the journal were examined. These articles are prepared in accordance with the sub-problems of the research. journal distribution, distribution by years, distribution by subject area, distribution in terms of associating social studies with sub-disciplines, associating with program skills distribution by status, distribution by value education status, distribution by model used, distribution by sample selection, data collection tools The distribution, the distribution by data analysis methods, the distribution by the number of authors, the distribution of the authors according to the academic titles, the data belonging to it were examined. Data in this sub It was analyzed by taking the percentage and frequency according to the problems. The results obtained as a result of the analysis are as follows. • In the 24 journals examined within the scope of the research; Among 22651 articles published between 2009 and 2019, the rate of articles on social studies education with 352 articles is only 1.55%. • It is seen that the number of articles published between 2009-2019 has increased gradually over the years. • When the subject distribution of the published articles is examined, it is seen that the most studies have been done on social personal learning approaches and teacher candidates, teachers and students' opinions-perceptions. • When the relation of published articles with social studies sub-disciplines is examined, the most related social studies sub-disciplines are history (36.6%) and geography (33.3%). Citizenship with a share of 23.3% in history and geography; Sociology followed with a 6.6% share. • When looking at the relation of published articles with program skills, the most related skills among the studies were map literacy (15.2%); critical thinking, problem solving and collaboration (9.1%) skills. • Considering the status of associating the articles published in journals within the scope of the research with values, it is seen that the most studies are on the dimension of associating with the program (81%). It is seen that the values directly examined have a very low rate in studies. • When the research models used in the published articles are examined, 57% of the studies are qualitative; It is seen that 33% of them use quantitative model and 10% of them use mixed model. • When the distribution of published articles by population and sample groups is examined, the groups with the most studies are teachers (28.5%); students (27.1%); It is seen that there are teacher candidates (25.5%). • When the data collection tools in the published articles are examined, the most used data collection tools are survey / scale (37.5%); interview (32.8%); document review (18.4%). • When the published articles are analyzed according to data analysis methods, the most used data analysis methods are content analysis (25.5%), qualitative descriptive analysis (22.1%); f-% descriptive analysis (20.5%); I; t-test (15.3%); anova (10.4) correlational studies (2.08%)); and factor analysis (1%). • When the distribution of published articles according to the number of authors is examined, it is seen that there are at most 2 authors (56.8%); This is followed by studies with 1 author (28.7%) and 3 authors (13.6%). • When the author title of the published articles is examined, it is seen that the most work is done by assistant professors (37.3%). This group is followed by associate professors with 23.8% and research assistants with 11.9%. The following suggestions were made as a result of the study. • In this study, only those journals that were indexed by ULAKBIM between 2009-2019, published continuously for at least 5 years and published at least 4 issues per year were examined. After that, the limitations of the study can be changed and more journals and articles can be accessed and examined. • In this study, only articles on social studies education were examined. In future studies, articles other than social studies education can be analyzed with the same method.