Bişektomi uygulanan hastaların retrospektif klinik ve qor-40 testi ile iyileşme kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of healing quality with retrospective clinical and qor-40 test with patients undergoing bichectomy
  1. Tez No: 702221
  2. Yazar: ADEM ALİ AKDERE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞET AKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bişektomi, Bukkal Yağ Dokusu, QoR 40, Bicectomy, Buccal Adipose Tissue, QoR 40
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bukkal yağ dokusu, yanakta yer alan ve çok sayıda fonksiyonel ve estetik klinik kullanım olanağı olan bir adipoz dokudur. Son kırk yıldır üzerinde çalışılmıştır ve fasiyal estetik kazanımlarda sık kullanımı, bu konuyla ilgili araştırmaların sürdürülmesinin nedenidir. Bukkal yağ dokusu ile ilgili işlemler sadece estetik amaçlı değil aynı zamanda fonksiyonel nedenlerle de yapılmaktadır. Çoğunlukla hastanın isteği ve memnuniyeti sebebiyle uygulanan bişektomi (bukkal yağ dokusu eksizyonu) işlemi; gerek yeni teknikler gerek yeni endikasyonlar açısından ayrıntılı bir veriye sahip değildir. PUBMED indeks taramasında çok az sayıda kaynak olmasından dolayı, kliniğimizde de uygulanan olan bişektomi vakalarının da verileri kullanılarak literatüre katkı sağlamak amaçlandı. Bu çalışmada, bişektomi endikasyon sebebi ile hastaların ameliyat sonrası iyileşme memnuniyeti arasındaki ilişkiyi belirlemek, operasyonun hasta konforuna ve yaşam kalitesine etkisini değerlendirerek literatüre katkı sağlamak hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya daha önce Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yaptıranlar başta olmak üzere diş hekimliği alanında uzman hekimlere bişektomi işlemi yaptıran gönüllü, herhangi bir mental ve sistemik hastalığı olmayan, genel veya lokal nedenlerle sistemik bir ilaç kullanmayan, oral bölgede lokal veya topikal herhangi bir ilaç kullanmayan, alkol yada uyuşturucu bağımlılığı öyküsü olmayan, Türkçe anlama düzeyleri yeterli olan, kooperasyon sıkıntısı olmayan sağlıklı bireyler dahil edilmiştir. Çalışmaya 50 hasta katılmış; bunlardan 27' si estetik 23' ü fonksiyonel amaçla bu işlemi yaptırmıştır. Bu hastalara bişektomi işlemi sonrası derlenme kalitelerinin ölçümü amacıyla, hasta derlenme 40 (QoR-40) testi uygulanmış ve istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı değerlendirilmiştir. Sonuç: Uygulanan QoR 40 testi ile bişektomi işlemi sonrasında genel olarak hasta konforunun yüksek, komplikasyonların az olduğu ve işlemin hastalar tarafından kolaylıkla tolere edilebildiği sonuçları elde edilmiştir. QoR-40 Testi'nin 5 alt faktör düzeyi olan duygusal durum, fiziksel rahatlık, psikolojik destek, fiziksel bağımsızlık ve ağrı faktörleri kendi içerisinde ayrı ayrı ve genel olarak değerlendirilmiş ve fiziksel rahatlık, psikolojik destek, fiziksel rahatsızlık alt faktörlerinde fonksiyonel amaçlı yaptıranlar lehine anlamlı sonuçlar bulunmuştur (pb=0,007, pb=0,012, pb=0,008). Ağrı faktöründe ise diğer faktörlerle ters bir korelasyon olduğu görülmüştür. Diğer faktörlerdeki 1 puanlık artış ağrı faktöründe %90 azalmaya neden olmuştur. Tartışma: Bişektomi işleminde hasta konforunun yüksek olduğu, komplikasyonların az olduğu ve hasta tarafından kolay tolere edildiği, iyileşme kalitesinin yüksek olduğu ve işlemin yaşam kalitesine olumlu yönde etki ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The buccal adipose tissue is a tissue located on the cheek, which provides numerous functional and aesthetic clinical uses. It has been studied for the past forty years, and its frequent use in facial aesthetic gains is the reason for continuing research on this topic. This surgery is performed not only for aesthetic purposes, but also for functional reasons. Bishectomy application, mostly performed due to the patient's desire and satisfaction; and it does not have detailed data in terms of both new techniques and new indications. Since there are very few sources in PUBMED index scanning, it was aimed to contribute to the literature by using the data of bichectomy cases, which are also applied in our clinic. In this study, it is aimed to determine the relationship between the indication of bichectomy and the satisfaction of patients after surgery, and to contribute to the literature by evaluating the effect of the operation on patient comfort and quality of life. Materials and Methods: Volunteers who had previously applied to the Abant İzzet Baysal University Faculty of Dentistry or dental specialists who have no mental or systemic disease, did not use a systemic drug for general or local reasons, do not use any local or topical drugs in the oral area, have no history of alcohol or drug addiction, who did not have a low level of understanding in Turkish, who have no cooperative difficulties were included. 50 patients participated in the study, 27 of them had this procedure for aesthetic reasons and 23 for functional purposes. In order to measure the recovery quality of these patients after bichectomy surgery, patient recovery 40 (Qor 40) test was applied and it was evaluated whether it was statistically significant. Conclusion: In general, it was concluded that patient comfort is high, complications are low and it can be easily tolerated by patients. Emotional state, physical comfort, psychological support, physical independence and pain factors, which are the 5 sub-factor levels of the QoR-40 Test, were evaluated individually and in general and meaningful results in favor of those who had physical comfort, psychological support, physical discomfort sub-factors(pb=0,007, pb=0,012, pb=0,008). It was found. It was observed that there was an inverse correlation with other factors in the pain factor. 1 point increase in other factors caused a 90% decrease in pain factor. Discussion: It can be said that the patient comfort is high, the complications are low and easily tolerated by the patient, and the quality of recovery is high and has a positive effect on the quality of life.