Üniversite öğrencilerinin aile içi ilişkileri bağlamında aile içi şiddete yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of university students' perception of domestic violence within a family relationships context
  1. Tez No: 702436
  2. Yazar: ALEYNA ÖZYAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE ERCİYES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Aile İçi İlişkiler, Sosyal Hizmet, Domestic Violence, Family Relations, Social Work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin aile içi ilişkileri bağlamında aile içi şiddete yönelik görüşlerinin değerlendirilmesidir. Araştırmada şiddetin oluşmasında ve önlenmesinde eğitim ve medyanın önemli bir rolünün olduğu göz önünde bulundurulduğunda gelecekte bu alanlarda çalışacak üniversite öğrencilerinin aile içi şiddet farkındalıklarının ve üniversiteye yeni başlayan öğrenciler ile üniversiteyi bitirmek üzere olan öğrencilerin aile içi şiddet görüşleri anlatılarında üniversite eğitiminin farklılık yaratıp yaratmadığının değerlendirilmesi amacıyla İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim ve İletişim Fakültesi 1. ve 4. sınıflardan 30 öğrenciyle görüşülmüştür. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu araştırmanın verileri literatür taraması doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme soruları aracılığıyla yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle toplanmış ve nitel yöntemle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, ailesinde şiddet davranışı olduğunu belirten, aile içi ilişkilerini çeşitli açılardan sağlıksız olarak nitelendiren öğrencilerin aile içi şiddet algısı sağlıklı nitelendiren öğrencilerden farklı değildir. Öğrencilerin genel olarak tümünde aile içi şiddet farkındalıklarının iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırma katılımcılarının anlatılarından yola çıkarak aile içi şiddet deneyimlerinin, eğitim düzeylerinin, bulundukları sosyokültürel ortamların, sosyal çevrelerinin, eleştirel, sorgulayıcı ve gelişime açık olmalarının, yaşadıkları bölgenin, şiddete karşı algılarının şekilenmesinde etkili olduğu söylenebilir. Aile içi şiddet deneyiminin öğrencilerde güvensizlik, içe kapanıklık, sevgisizlik gibi sonuçları olduğuna dair anlatılarla karşılaşılmıştır ve bunun da sağlıksız ilişkiler kurmada, şiddet uygulama veya şiddete uğramada risk faktörü olabileceği düşünülmektedir. Araştırma sonucunda katılımcıların anlatılarında Eğitim ve İletişim Fakültesi öğrencilerinin ve 1. sınıf ile 4. sınıf öğrencilerinin aile içi şiddet görüşlerinin birbiriyle örtüştüğü görülse de özellikle şiddetin nedenleri ve önlenmesine yönelik yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerde bazı farklılıkların olduğu görülmektedir. Her iki fakülte öğrencileri aile içi şiddetin nedenlerinde eğitimsizliğe değinirken medyaya sadece Eğitim Fakültesinden bir öğrencinin değinmesi medyanın rolü konusundaki farkındalıklarının düşük olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonucunda aile içi şiddetin nedenleriyle ilgili olarak İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencilerinin, 1. sınıflardan farklı olarak ataerkil yapıya ve toplumsal cinsiyete değindikleri görülmüştür. Her iki fakülteye bakıldığındaysa Eğitim Fakültesindeki erkek öğrencilerin anlatılarında ataerkil yapı ve toplumsal cinsiyet ile ilgili farkındalıklarını, İletişim Fakültesindeki erkeklerden daha sıkça yansıttıkları gözlenmiştir. Genel olarak bakıldığındaysa bu konuda kadınların farkındalıkları anlatılarına erkeklerden daha çok yansımıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to explore the views of university students on domestic violence in the context of family relations. Considering that education and the media have an important role in the formation and prevention of violence, the research study aimed to evaluate the awareness of domestic violence of university students who will work in these fields in the future, and whether university education makes a difference in the narratives of views of domestic violence among new students and students who are about to graduate from university. 30 students from the 1st and 4th grades of the Faculty of Education and Communication were interviewed. The data of this research, which was carried out with the qualitative research method, were collected by the semi-structured interview method through the interview questions prepared by the researcher in line with the literature review and analysed with the qualitative method. As a result of the research, no difference was observed in the narratives of domestic violence between the students who had violence in their families and described their family relationships as unhealthy in various aspects and the students who described them as healthy. In general all students had a good level of awareness of domestic violence. Based on the narratives the experiences of domestic violence, education level of the students, their socio-cultural environment, their social networks, being critical, inquisitive and open to development, and the region they live in are influential in shaping their perceptions of violence. It has been observed that unhealthy family relationships and experiences of domestic violence create effects such as insecurity, introversion and lack of love in students, and these effects are thought to be risk factors for establishing unhealthy relationships, perpetrating violence or being exposed to violence. As a result of the research, it was observed that the narratives of the views of the Faculty of Education and Communication students and the 1st and 4th grade students on domestic violence overlap with each other, hence, there are some differences in the views on the causes of violence and what needs to be done to prevent it. While the students of both faculties mentioned lack of education in the causes of domestic violence, the fact that only one student from the Faculty of Education mentioned the media shows that the awareness of the students about the role of media is low. As a result of the research, the 4th grade students of the Faculty of Communication, different from the 1st graders, mentioned the patriarchal structure and gender regarding the causes of domestic violence. Looking at both faculties, narratives of male students in the Faculty of Education reflected more awareness of the patriarchal structure and gender than the males in the Faculty of Communication. In general, narratives of women reflected more awareness than that of men.