Tıbbi müdahalede hasta rızası
Patient consent to medical intervention
- Tez No: 702521
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM DURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatılmış Rıza, Tıbbi Müdahale, Tıp Hukuku, Enlightened Consent, Medical Intervention, Medical Law
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki amacımız, aydınlatılmış rızanın tıbbi müdahale içerisindeki yerini belirlemek ve kapsamını inceleyerek sağlık alanındaki önemini Yargıtay kararları ışığında ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Hastanın tıbbi müdahaleye göstereceği rıza konusunda verilen kararlardan on adet incelenerek tablo halinde çeşitli konulara değinilmiştir. Bulgular: Yargıtay kararlarından on adet incelenmiş ve bu kararlarda rızanın alınmasının önemi üzerinde durulmuştur. Kararlarda yerel mahkemenin, aydınlatma yapılması ve dolayısıyla rıza alınması hususlarını göz önüne almadan eksik inceleme yaparak hüküm kurması doğru bulunmamış ve mahkeme kararları bozulmuştur. İncelenen vakaların bazılarında ise hastanın rızası alınmış olsa da, bunun tıbbi müdahale hakkında hastayı aydınlatmadan alınan rıza olduğu ve hukuka aykırılık teşkil ettiği görülmektedir. Sonuç: Rıza konusu, tıp hukuku içerisinde önemli bir konumdadır. Hastanın rızasının alınması ancak, hastanın kendisine uygulanacak müdahalenin konusu, sonucu, tedavi aşamaları, iyileşme süreci gibi konularda aydınlatılmasıyla mümkün olmaktadır. Uygulamada“aydınlatılmış onam formu”şeklinde var olan formlar hastayı bilgilendirmenin ispatı açısından önem arz etmekle birlikte tam anlamıyla bir aydınlatma sayılmamaktadır. Aydınlatma formları, tıbbi müdahalenin kişide bırakacağı etkiler, tedavinin süreci ve sonucu gibi konular göz önüne alınarak, detaylı sözlü aydınlatmadan sonra düzenlenmeli ve hastanın onayına sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in our study is to determine the place of informed consent in medical intervention and to examine its scope and to reveal its importance in the field of health in the light of Supreme Court decisions. Material and Method: Ten of the decisions made on the patient's consent to medical intervention were examined and various subjects were mentioned in tabular form. Results: Ten of the Supreme Court decisions were examined and the importance of obtaining consent in these decisions was emphasized. In the decisions, it was not found correct that the local court made an incomplete examination without considering the issues of clarification and thus obtaining consent, and the court decisions were overturned. In some of the cases examined, although the patient's consent was obtained, it is seen that this is the consent obtained without informing the patient about the medical intervention and constitutes a violation of the law. Conclusion: The issue of consent has an important position in medical law. Obtaining the patient's consent is only possible by clarification of the patient's subject, outcome, treatment stages, and recovery process. Although the forms that exist in the form of“informed consent form”in practice are important in terms of proving informing the patient, they are not considered as a full disclosure. Clarification forms should be prepared after detailed verbal clarification and presented to the patient's approval, taking into account the effects of the medical intervention on the person, the process and outcome of the treatment.