Sjögren sendromunda Siglec düzeyleri
Siglec levels in Sjogren syndrome
  1. Tez No: 702622
  2. Yazar: ALPER TURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sjögren sendromu, Sistemik lupus eritematoz, Siglec, Sjögren's syndrome, Systemic lupus erythematosus, Siglec
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Siglec'ler (Sialic acid-binding immunoglobulin-like lectins) esas olarak sialik aside bağlanarak etki gösteren hücre yüzey proteinleridir. İmmünglobulin benzeri lektin ailesine aittirler. Sıklıkla bağışıklık hücrelerinin yüzeyinde bulunurlar. Siglec'lerin özellikle doğal ve kazanılmış immünitenin düzenlenmesinde rol aldıkları bilinmektedir. Takipli 30 pirimer sjögren sendromu (PSS), 30 sistemik lupus eritematoz (SLE) tanılı hasta ve 30 sağlıklı kontrol gurubu çalışmaya dahil edildi. PSS, SLE ve kontrol gurubundan oluşan toplam 90 katılımcıdan siglec-1, siglec-2, siglec-10 düzeylerini ölçmek üzere serum ve tükürük örnekleri alındı. ELISA ölçümleri kitlerin kataloglarında belirtilen çalışma prosedürlerine uygun olarak çalışıldı. Veriler uygun istatiksel analiz kullanılarak değerlendirildi ve p0.05). Pirimer sjögren sendromlu hastaların histopatolojik değerlendirme sonucu ile serum ve tükürük siglec değerleri ile aktivasyon indeksi değeri açısından anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur (p >0.05). Sonuç olarak siglec düzeylerinin immünite kökenli hastalıklarda değişebileceği ancak daha detaylı ve geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Siglecs (Sialic acid-binding immunoglobulin-like lectins) are cell surface proteins receptors by binding mainly to sialic acid. They belong to immunoglobulin-like lectin family. They are often found on the surface of immune cells. Siglecs are known to play a role in the regulation of innate and adaptive immunity. Thirty followed-up patients with primary Sjogren's syndrome (PSS), 30 patients with systemic lupus erythematosus (SLE) and 30 healthy control group were included in this study. In order to measure Siglec-1, Siglec-2 and Siglec-10 levels, serum and saliva samples were taken from a total of 90 participants consisting of PSS, SLE and control group. ELISA measurements were performed in accordance with the operating procedures specified in the kits' catalogs. Data have been evaluated using appropriate statistical analysis and p0.05). It was found that there was no significant difference between the results of histopathological evaluation of patients with Primer Sjögren's syndrome and serum, saliva, siglec values and activation index value (p >0.05). As a result, it was concluded that siglec levels may change in immune-related diseases, but more detailed and comprehensive studies are needed.