-sA biçimbiriminin betimlenmesinde ve öğretilmesinde yöntemsel sorunlar
The methodological problems in defining and teaching of -sA morpheme
- Tez No: 702932
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sA biçimbirimi, koşul, istek, sA morpheme, condition, optative
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tez, -sA biçimbiriminin geleneksel dil bilgisi ve dil bilimi alanlarındaki özelliklerini incelemekle başlamaktadır. Ardından biçimbirimin dini metinler, roman, hikaye, masal, gezi yazısı, prospektüs, şarkı gibi türlerden seçilen kullanımları incelenmiş ve anlamsal değerleri saptanmaya çalışılmıştır. Dil bilgisi öğretimindeki durumunu belirlemek içi ise –sA biçimbiriminin öğretim programları ve ders kitaplarında nasıl ele alındığı incelenmiştir. Görsellerine de yer verilen kitaplarda ezbere yönlendiren, anlam bilimini ve dilin işlekliğini yok sayan bir tutum olduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis begins with analyzing the features of the -sa morpheme in the fields of traditional grammar and linguistics. Then, the uses of the morpheme selected from genres such as religious texts, novels, stories, fairy tales, travel writings, prospectuses, songs were studied and their semantic values were tried to be determined. The usage of the sa morpheme is analyzed in textbooks and teaching programs to determine it's status in grammar teaching. It is observed that in the books, including visuals, there is an attitude, leading to rote learning, ignores the semantics and the functionality of language.