-miş biçimbiriminin betimlenmesi ve öğretiminde yöntem sorunları
The theoretical problems in the describing and teaching of -miş morpheme
  1. Tez No: 527572
  2. Yazar: BURCU KURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANER KERİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kiplik, kip, zaman, fiilde zaman, görünüş, çekimli fiil, mXş biçimbirimi, geçmi, ş zaman, Modality, mode, tense of verb, aspect, conjugated verb, mXş morpheme, past tense
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, Türkçede -mXş biçimbirimi ile çekimlenen ve“geçmiş zaman”terimi ile karşılanan çekimli fiillerin kiplik anlam alanları belirlenmiştir. Bu alanları belirlerken fiillerin görünüş bakımından türleri, kiplik zarefları ile kullanımları, bu fiilllerin kullanıldığı metin ve anlatım türü dikkate alınmıştır. -mXş biçimbirimi ile çekimli cümlelerin anlam alanlarının belirlenebilmesi için, önce semantik daha sonra bağlama dayalı alanlara bakılmıştır. Bağlama dayalı anlam alanlarını belirlemede farklı türlerdeki yazılı metinlerden cümle ve metin düzeyinde örnekler dikkate alınmıştır. Bilimsel metinler, deneme, hikaye, roman, masal, fabl, şiir, biyografi, mizahi metinler,eleştiri, söyleşi gibi türlerden seçilen bu metinlerdeki -mXş'lı kullanımlar saptanmıştır. Bu metinler üzerinde semantik ve bağlama dayalı yapılan çözümlemeler sonucunda -mXş biçimbirimi ile çekimli cümlelerde, zaman odaklı değil; özne (konuşucu) odaklı kiplik anlamlarının belirgin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the semantic modality fields of the finite verbs, corresponding to“past tense”and conjugated with the morpheme -mXş in Turkish, were determined. While determining these fields, the types of the verbs by means of aspect, their usages with modality adverbs, and their context along with the type of narratiıon are taken into consideration . Foır the determination of the semantic fields of -mXş morpheme and conjugated phrases, first semantic, then context based fields wew wxamined. In the determination of the semantic fields based on context, statements and text based excerpts were taken from various types of written texts. Chosen from scientific texts, essays, stories, novels, fairy tales, fables, poems, biographies, humor texts, critiques and interviews, the usages of -mXş were detected. As a consequence of the analysis made on these texts based on semantic and context, in the phrases conjugated with the morpheme -mXş, it was put forth that not time oriented; but subject (narrator) oriented modality semantics were clear.