Ta3Ge bileşiğinin yapısal, elektronik ve süperiletkenlik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the structural, electronic and superconductivity properties of Ta3Ge compound
- Tez No: 702948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ta3Ge, A15 fazı, Yapısal özellikler, Elektronik özellikler, Dinamik özellikler, Süperiletkenlik özellikleri, Ta3Ge, A15 phase, Structural properties, Electronic properties, Dynamical properties, Superconducting properties
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez kapsamında A15 tipi Ta3Ge'nin yapısal, elastik, elektronik, termodinamik, dinamik ve süperiletkenlik özellikleri yoğunluk fonksiyon teorisini temel alan Quantum Espresso programı kullanılarak incelenmiştir. Ta3Ge bileşiğinin elastik ve elektronik özellikleri ile ilgili hesaplamalar, bu malzemenin esnek ve metalik karaktere sahip olduğunu göstermiştir. Elektronik özelliklerden ayrıca Ta3Ge'nin Ta 5d orbitallerinin Fermi seviyesine çok yakın bölgelerde elektronik durum yoğunluğuna en önemli katkıyı yaptığı görülmüştür. Dinamik özellikler incelendiğinde, Ta ve Ge atomları arasında büyük bir kütle farkı olmasına rağmen Ta3Ge için hesaplanan fonon dispersiyon grafiğinde bir boşluğa rastlanmamıştır. Ayrıca en yüksek enerjili optik fonon modunun oluşumunda da Ta atomlarının titreşimlerinin baskın bir rol oynaması oldukça ilginçtir. Ta3Ge için ortalama elektron fonon etkileşme parametresi 1.083 olarak hesaplanmıştır ve bu değer kullanılarak süperiletkenlik geçiş sıcaklığı (Tc) 8.392 K olarak tahmin edilmiştir. Bu Tc değeri, daha önce ince film olarak hazırlanan Ta3Ge için ölçülen 8 K sonucuyla çok iyi bir uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
The structural, elastic, electronic, dynamical and superconducting properties of A15 type Ta3Ge have been investigated by using the density functional theory as implemented in Quantum-Espresso simulation package in this thesis. The calculations related to elastic and electronic properties of Ta3Ge predict that this compound is ductile in natüre and shows metallic features. The electronic properties also show that the Ta 5d states of Ta3Ge mainly contribute to the electronic density of states very close to the Fermi level. According to the dynamical properties, there is no gap in the calculated phonon dispersion graph for Ta3Ge, although there is a large mass difference between Ta and Ge atoms. It is also interesting that the vibrations of Ta atoms play a dominant role in the formation of the highest optical phonon mode. The average electron-phonon coupling parameter is calculated as 1.083 and using this value, the superconducting transition temperature (Tc) is estimated to be 8.392 K for Ta3Ge. This Tc value is in very good agreement with the experimental value of 8 K which is previously measured for Ta3Ge prepared as thin film.