Hava yollarında çalışan kabin memurlarının işveren markası algılarının işten ayrılma niyetlerine etkisi: Türkiye'deki hava yollarında çalışan kabin memurları üzerine bir araştırma
The effect of the employer brand perceptions on the airlines cabin attendants' intention to leave of employment: A study on airlines cabin attendants in Turkey
  1. Tez No: 703084
  2. Yazar: DUYGU DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren Markası Algısı, İşten Ayrılma Niyeti, Havayolu Taşımacılığı, Kabin Memurları, Employer Brand Perception, Intention to Leave of Employment, Airline Transport, Cabin Attendants
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çağımızda gerek üretim gerekse hizmet sektöründe artan iş kolları insanlara çeşitli iş fırsatları yaratmış ve bu durum çalışanları ve işvereni marka olgusuna yönlendirmiştir. İnsanların firmalar arasındaki farkı algılamasında marka faktörü önemli bir kriter olmuştur. Bu sebeple gerek tüketicilerin gerekse çalışanların gözünde değer oluşturmak firmalar için rekabet üstünlüğü sağlamak adına oldukça önemli hale gelmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Türkiye'deki havayollarında çalışan kabin memurlarının işveren markası algılarının işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkilerini tespit edebilmektir. Bu amaçla Türkiye'deki havayollarında çalışan 296 kabin memuruna yöneltilen 31 soruluk anket ile algıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen bulgulara göre İşveren markası uygulamalarında gerçekleşen artışın işten ayrılma niyeti üzerinde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this age, increasing business lines in both production and service sectors have created various job opportunities for people and this situation has directed employees and employer to the brand phenomenon. The brand factor has been an important criterion in people's perception of the difference between companies. For this reason, creating value in the eyes of both consumers and employees has become very important for companies to provide a competitive advantage. In this direction the aim of this research is to determine the effects of employer brand perceptions of cabin attendants, who is working at airlines in Turkey, on their intention to leave of employment. For this purpose, the perceptions of 296 cabin attendants, who is working at airlines in Turkey, were tried to be determined with a 31-question survey. According to the findings which is obtained as a result of the survey study, it was determined that the increase in employer branding practices have effect on the intention to leave of employment.