Laparoskopik sleeve gastrektomi operasyonu sonrası erken ve geç dönem komplikasyonların retrospektif analizi
Retrospective analysis of early and late complications after laparoscopic sleeve gastrectomy
- Tez No: 956102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LATİF YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Komplikasyon, Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Morbid Obezite, Complication, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy, Morbid Obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG) obezite cerrahisinde etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir. LSG'nin komplikasyonlarının anlaşılması mortalite ve morbidite oranlarını azaltarak hastaların iyilik haline katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada LSG yapılan hastaların postoperatif komplikasyonlarını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma retrospektif, tanımlayıcı ve analitik bir araştırma olarak tasarlandı ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yürütüldü. Bu çalışmada kliniğimizde 01.01.2016 – 31.12.2023 tarihleri arasında morbid obezite tanısıyla LSG ameliyatı geçiren hastaların verileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya 75'i erkek (% 29) ve 186'sı kadın (% 71) olmak üzere 261 kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalamaları 38,1 ± 11,3 idi. Hastaların 14'ünde (% 5,4) post operatif kanama saptandı. Erken dönemde hastaların hiçbirinde kaçak ya da PE/DVT tespit edilmedi. Hastaların 4'ü (% 1,5) yeniden operasyona alınırken, 26'sının (% 10) yeniden yatışı gerçekleştirildi. Uzamış yatış durumu olanların sayısı 33'tü (% 12,6). Hastaların 17'sinde (% 6,5) gastroözefageal reflü gelişti. Striktür hiçbirinde gözlenmedi. Hastaların 19'unde (% 7,3) safra taşı saptandı. Yüzde 10 ve üzerinde yeniden kilo alan 48 kişi ( % 18,4) tespit edildi. Geç dönemde 15 kişiye (% 5,7) yeniden yatış verildi ve bir hastaya dış merkezde hiatal herni onarımı operasyonu yapıldı. İki kişide (% 0,8) exitus gerçekleşti. Sonuç: Komplikasyonların çeşitliliği ve sıklığı dikkate alındığında Laparoskopik Sleeve Gastrektomi geçiren hastaların düzenli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) is a proven method in obesity surgery. Understanding the complications of LSG will contribute to the well-being of patients by reducing mortality and morbidity rates. The aim of this study was to investigate the postoperative complications of patients who underwent LSG. Materials and Methods: The research was designed as a retrospective, descriptive and analytical study and was conducted at the Department of General Surgery, Gaziantep University Faculty of Medicine Hospital. In this study, the data of patients who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) surgery with the diagnosis of morbid obesity in our clinic between 01.01.2016 and 31.12.2023 were evaluated. Findings: A total of 261 people, 75 male (29% ) and 186 female (71% ), were included in the study. The mean age of the participants was 38.1 ± 11.3 years. Postoperative bleeding was detected in 14 patients (5.4% ). No leak or PE/DVT was detected in any of the patients in the early period. Four of the patients (1.5% ) were re-operated, while 26 (10% ) were re-hospitalized. The number of patients with prolonged hospitalization was 33 (12.6% ).Gastroesophageal reflux developed in 17 patients (6.5% ). Stricture was not observed in any of them. Gallstones were detected in 19 patients (7.3% ).48 individuals (18.4% ) who gained 10% or more weight were identified. In the late period, 15 individuals (5.7% ) were readmitted and one individual underwent hiatal repair. Exitus occurred in two individuals (0.8% ). Conclusion: Considering the variety and frequency of complications, it is shown that patients undergoing Laparoscopic Sleeve Gastrectomy should be followed up regularly.