Klasik laringeal mask aırway (LMA) veya I-gel kullanımı sonrası boğaz ağrısı gelişen hastalarda benzidamin hidroklorür'ün etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of benzydaminehydrochloride in patients developing throatache afterthe use of classical laryngeal mask airway (LMA) or igel
- Tez No: 703483
- Danışmanlar: UZMAN FERHUNDE DİLEK SUBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: I-gel, LMA, Supraglottik Hava Yolu Aracı, Benzidamin HCl, I-gel, LMA, Supraglottic Airway Device, Benzydamine HCl
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
GİRİŞ: Acil veya elektif cerrahi işlemlerde havayolunu sağlamak ve güvence altına almak için supraglottik havayolu araçları (SGHA) kullanılmaktadır. Klasik LMA ve I-Gel ağız içine yerleştirildikten sonra hastaların ağız içi mukozasında basıya bağlı enflamasyon ve buna bağlı boğaz ağrısı görülebilmektedir. Bu çalışmamızda amacımız Klasik LMA veya I-gel kullanımı sonrası boğaz ağrısı gelişen hastalarda benzidamin HCl'nin boğaz ağrısı üzerine etkinliğini araştırmaktır. YÖNTEM: Bu çalışma 2021 yılında Haydarpaşa Numune Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon kliniğinde yapılmıştır. Çalışmamıza elektif cerrahi operasyonu yapılan ve havayolu açıklığı sağlamak için Klasik LMA veya I-gel kullanımı sonrası postoperatif boğaz ağrısı gelişen 140 hasta dahil edilmiştir. Hastalara postoperatif derlenme odasında tam derlenme sağlandıktan sonra 4 puff (1.08 mg) benzidamin hidroklorür sprey uygulanmıştır, hastaların boğaz ağrısı düzeyleri VAS ve NRS skorları ile uygulama öncesi, uygulama sonrası 5. dakika, 1. saat, 4. saat ve 24. saatte değerlendirilmiştir. BULGULAR: Çalışmamızın sonucuna göre her iki supraglottik hava yolu aracı kendi grubu içinde değerlendirildiğinde uygulama sonrası 5. dakika, 1. saat, 4. saat ve 24. saat VAS ve NRS skorlarında istatistiksel olarak anlamlı düşüşler olmuştur. Benzidamin HCl uygulanan her iki grup hastada boğaz ağrısı şiddetleri benzer bir biçimde düşmüştür. Klasik LMA ve I-gel havayolu araçlarının boğaz ağrısı oluşturmada birbirine üstünlüğü bulunmamışken, benzidamin uygulama öncesi ve uygulama sonrası 5. dakika, 1. saat, 4. saat ve 24. saat VAS ve NRS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur. Hava yolu aracı türlerine göre aracın boyutu, VKİ ve ameliyat süresi ile boğaz ağrısı arasında bir farklılık bulunamamıştır. SONUÇ: Hem LMA hem de I-gel havayolu aracı kullanılan grupta postoperatif boğaz ağrısını azaltmada benzidamin HCl'nin etkin olduğunu tespit ettik. Ancak havayolu araçlarına göre anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Supraglottic Airway Devices (SGAD) are used to provide and secure airway in emergency or elective surgical procedures. Patients may experience pressure-related inflammation in the oral mucosa and throatache after the placement of Classical LMA and I-gel in the mouth. The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Benzydamine HCl on throat ache in patients developing throatache after the use of Classical LMA and I-Gel. METHOD: This study was conducted in Haydarpasa Numune Hospital Anesthesiology and Reanimation Clinic in 2021. The study included 140 patients who underwent elective surgery and developed postoperative throatache after the use of Classical LMA or I-gel to provide airway passage. A total of 4 puffs (1.08 mg) Benzydamine Hydrochloride spray were applied to the patients after they fully recovered in the postoperative recovery room. Patients' throatache scores were evaluated with VAS and NRS Scores before the application, at the 5th minute, 1st hour, 4th hour, and 24th hour after the application. RESULTS: According to the results of our study, when each airway device was evaluated separately, statistically significant differences were detected between the VAS and NRS scores at the 5th minute, 1st hour, 4th hour, and 24th hour after administration. Throatache severity decreased in a similar way in both patient groups who received Benzydamine HCl. Classical LMA and I-gel airway devices were not found to be superior to each other in terms of causing throatache, and statistically significant differences were not detected between the VAS and NRS scores before the administration, at the 5th minute, 1st hour, 4th hour, and 24th hour after Benzydamine administration. No differences were detected between the size of the device, BMI, operation time, and throatache according to the types of airway devices. CONCLUSION: We found that Benzydamine HCl was effective in reducing postoperative throatache in both Classical LMA and I-gel airway device groups. However, no significant differences were detected according to airway devices.