Knowledge management and its reflections on the organizations performance. A case study of Asia Cell Telecommunications Company in Iraq
Bilgi yönetimi ve kuruluşların performansına yansımaları. Asya'da bir vaka çalışması Irak'ta hücre telekomünikasyon şirketi
  1. Tez No: 703553
  2. Yazar: OMER HUSSEIN ALI ABDULLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ALPER GÜVEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi yönetimi, Organizasyon performansı, Irak, Knowledge management, Organization performance, Iraq
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar giderek daha dinamik ve zorlu çalışma ortamlarıyla karşı karşıya kalıyor. Bunun nedeni, iş ortamının artan küreselleşmesi ve ileri teknolojilerin kullanılmasıdır. Buna dayanarak, kuruluşlar, yüksek rekabet piyasasında kalabilmek için işletim sistemlerini ayarlamalı ve geliştirmelidir. Önemli gelişmelerden biri, bilgi yönetim sistemlerini geliştirmektir. Son zamanlarda Irak telekomünikasyon şirketleri de aynı koşullarla karşı karşıya. Bu şirketler, amaçlarına ulaşmak için bilgi yönetim sistemlerini uygulamışlardır. Ancak bazıları amaçlarına ulaşamadı. Bilgi yönetiminin Irak'taki telekomünikasyon şirketlerinin performansını nasıl etkilediğine dair bilgiler hala sınırlı. Bu nedenle, çalışma bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, KM'nin Irak'taki telekomünikasyon şirketlerinin OP üzerindeki etkisini test etmektedir. Bu çalışmanın hipotezi, KM'nin Irak'taki telekomünikasyon şirketlerinin performansını olumlu ve önemli ölçüde etkileyebileceğidir. Bu çalışma, Musul-Irak'taki telekomünikasyon şirketlerinden Asiacell üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada veri toplamak için anket yöntemi kullanılmıştır. Asiacell'de çalışan 275 çalışandan oluşan rastgele bir örnek örneklem popülasyonuydu. Ankete katılanlar, şirketin üst düzey yöneticileri ve KM ile ilgili çalışanlarıdır. Bu çalışmada 182 örneklem büyüklüğü kullanılmıştır. İstatistiksel analiz yapmak için SPSS yazılımı kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, bilgi, bilgi paylaşımı ve içsel motivasyon ile ilgili algıların Asicell'in performansı ile olumlu ilişkilere sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, işbirliği, liderlik ve bilgi yaratmanın Asiacell'in performansı ile olumsuz ilişkileri olduğunu gösterdi. Kısacası, sonuçlar bu çalışmanın hipotezini desteklememektedir. Bilgi yönetiminin Asiacell'in Irak'taki performansı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösteriyorlar. Çalışma, Asiacell'in performansını artırmak için daha iyi bir bilgi yönetim sistemi benimsemesi veya varlığını iyileştirmesi gerektiğini öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
The organizations around the world are increasingly facing dynamic and challenging work environments. That is because of the increased globalization of business environment, and the use of advanced technologies. Based on that, the organizations have to adjust and improve their operation systems to stay in the highly competition market. One of the crucial improvement is improving their knowledge management system. Recently, the Iraqi telecommunication companies are also facing same conditions. These companies have applied knowledge management systems to achieve their goals. However, some of them have failed to meet their goals. Information on how the knowledge management effect the performance of telecommunication companies in Iraq still limited. Therefore, the study aims to fill this gap. This study tests the effect of KM on the OP of telecommunication companies in Iraq. The hypothesis of this study is that KM can positively and significantly effect the performance of telecommunication companies in Iraq. This study was applied on Asiacell, which is one of the telecommunication companies in Mosul-Iraq. The study used the questionnaire method to collect data. A random sample of 275 employees who are working in Asiacell was the sample population. The respondent are the company's top managers and the KM related employees. This study used a sample size of 182. The SPSS software is used to do the statistical analysis. The results of the study showed that the perceptions about knowledge, knowledge sharing, and intrinsic motivation have positive relationships with the Asicell's performance. The results showed that the cooperation, leadership, and knowledge creation have negative relationships with Asiacell's performance. In short, the results do not support the hypothesis of this study. They show that knowledge management has no impact on Asiacell's performance in Iraq. The study suggests that Asiacell should adopt better knowledge management system or improve the existence one to enhance its performance.