The role of global advertising networks in media planning: An assessment of international media agencies in Turkey
Global reklam networklerinin medya planlama sürecindeki rolü: Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası medya ajansları çerçevesinde bir değerlendirme
- Tez No: 703605
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLLUR ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, medya, medya planlama, medya ajansı, çok uluslu şirket, reklam, Globalization, media, media planning, media agency, multinational companies, advertising
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 450
Özet
Amerika Birleşik Devletleri'nde 1960'lı yıllarda kitle iletişim araçlarından toplu olarak yer ve zaman satın alma yöntemiyle ve bu yöntemin hem ajansa hem de reklamverene sağladığı avantajların ortaya çıkmaya başlamasıyla medya planlama ve satın alma işlemleri ve buna bağlı medya ajansları oluşmaya başlamıştır. Bu ajanslar zaman içerisinde pazarlama alanındaki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan strateji kavramına uyumlanmış ayrıca mecra sayılarındaki sürekli artış nedeniyle stratejik medya planlama ve satın alma ajanslarına dönüşmüşlerdir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaklaşık elli yıldır yaşanan bu sürecin Türkiye'ye yansıması son 25 yılda gerçekleşmiştir. 1980'li yıllar itibariyle küreselleşmenin etkisiyle ve Türkiye'de liberal ekonominin uygulanmaya başlamasıyla birlikte küresel sermayenin ve dolayısıyla küresel reklam firmalarının da Türkiye'de girişi ve yatırımları başlamıştır. Bu çalışmada dünyadaki küreselleşme hareketleri bağlamında reklam endüstrisi içerisinde önemli bir yerde duran medya planlama ve satınalma şirketlerinin Türkiye'ye girişleri, ulusal medya planlama şirketleri ile etkileşimleri ve reklamverenlerin bu ortamdaki tutum ve davranışları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
As purchasing time and space in bulk from mass media became a common method in the 1960s in the United States of America, advantages were started to be observed for both agencies and advertisers, which gave way to media planning and purchasing procedures to be conducted, as well as the emergence of media agencies. These agencies later adapted to the concept of strategy that arose after the developments in marketing, and turned into strategic media planning and purchasing agencies due to the constant increase in media. Going on in America and Europe for nearly the past 50 years, this process was reflected onto Turkey in the last 25 years. The impact of globalization after the 1980s and the adoption of liberal economy in Turkey led to global capital and therefore, global advertising firms to enter into and invest in Turkey. This study examines within the scope of globalization movements across the world, the media planning and purchasing companies' entrance into Turkey, for they possess an important place within the advertising industry, as well as their interactions with national media planning companies and consequently, advertisers' attitudes and behavior in such an environment.