Cognitive bias and risk preferences analysis of ponzi scheme investors
Ponzi şeması yatırımcılarının bilişsel yanlılık ve risk tercihi analizi
  1. Tez No: 703663
  2. Yazar: AIME BERKEME LINTSOUE TANTSIBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Önyargı, Risk Tercihleri, Ponzi Şeması Yatırımcıları, Cognitive Bias, Risk Preferences, Ponzi Scheme Investors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünyadaki her insan hayatının bir sonraki adımı için bir karar vermek zorundadır. Motivasyon, çalışanın görevini beklenen nitelik ve nicelikte yerine getirmesini etkilemek demektir. Günümüzde bu davranışı çeşitli şirket veya kurumlar gibi organizasyonlarda görmek mümkündür. Her bireyin motivasyonu çeşitli durumlara ve kültürel mirasa bağlı olarak değişir. Ayrıca, bu metamorfoz, önemli ölçüde bireylerin çok çeşitli farklı ihtiyaçlarından kaynaklanmaktadır. Riske karşı tutum yüzyıllardır hem akademisyenlerin hem de uygulamacıların ilgisini çeken bir konu olmuştur. Finansal hizmet sektöründeki önemine rağmen, finansal risk algısına ilişkin cevaplanmamış birçok soru bulunmaktadır. Bu nedenle, mevcut çalışma öncelikle Ponzi şeması yatırımcısının bilişsel önyargısını anlamak için yapılmıştır. İkinci olarak, Ponzi şeması yatırımcılarının risk tercihlerini analiz etmektir. Ayrıca, çalışma Ponzi şemasında bilişsel önyargı ve risk tercihlerinin oynadığı rolü, Ponzi şemasındaki çeşitli risk tercihi kavramlarını, Ponzi şeması yatırımcılarının davranışlarının arkasındaki motivasyonları, farklı Ponzi şemaları ve yatırım dolandırıcılıklarını ve farklı Ponzi şemalarını açıklamaya çalıştı. yatırımcıları Ponzi dolandırıcılığına maruz bırakan faktörler. Ponzi şeması yatırımcısı ile ilgili diğer çeşitli faktörler, bu çalışma yürütülürken ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Every person on earth has to make a decision for the next step of his live. Motivation means influencing the employee to perform his / her duty in the expected quality and quantity. Today, it is possible to see this behavior in organizations such as various companies or institutions. The motivation of each individual varies depending on various situations and cultural heritage. In addition, this metamorphosis is significantly due to a wide variety of different needs of individuals. The attitude towards risk has been a topic that has attracted the attention of both academics and practitioners for centuries. Despite its importance in the financial service industry, there are many unanswered questions regarding financial risk perception. Therefore, the current study is conducted firstly to understand the cognitive bias of the Ponzi scheme investor. Secondly, to analyse the risk preference of the Ponzi scheme investors. Further, the study attempted to explain the role played by cognitive bias and risk preferences in Ponzi scheme, the various concepts of risk preferences in Ponzi scheme, the motivations behind Ponzi scheme investors' behavior, the different Ponzi schemes and investment scams, and the different factors that expose investors to Ponzi scams. Various other factors related to the Ponzi scheme investor are covered during conducted the present study.