Akut miyokart enfarktüsünde biyokimyasal parametreler ve antioksidan sistemle ilişkisi
Biochemical parameters in acute myocardial infarction and its relation with the antioxidant system
  1. Tez No: 70367
  2. Yazar: MUSTAFA YAPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ARPACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: antioksidan sistem, iskemi, reaktif oksijen bileşikleri, reperfüzyon, serbest radikal viii, antioxidant system, free radical, reactive oxygen species, ischemia, reperfusion IX
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Akut Miyokart Enfarktüsünde Biyokimyasal Parametreler ve Antioksidan Sistemle ilişkisi Miyokart enfarktüsünde meydana gelen doku hasarının fizyopatolojik mekanizmaları arasında; reaktif oksijen bileşiklerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Reaktif oksijen bileşikleri; vücutta oksijen metabolizması esnasında normal olarak oluşan aktif bileşiklerdir. Bunların bir kısmı serbest radikal özelliğindedir. Normalde reaktif oksijen bileşiklerinin oluşumu ve eradikasyonu arasındaki denge antioksidan defans sistemi ile sürdürülür. İskemi ve reperfüzyon gibi patolojik koşullarda reaktif oksijen bileşiklerinin oluşumunun artışını, antioksidan sistem karşılayamaz ve oksidatif stresle sonuçlanır. Ç.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'ne miyokart enfarktüsü tanısıyla yatırılan 21 hastada diyagnostik biyokimya parametreleri ve antioksidan sistem incelendi. Antioksidan sistemin kilit enzimlerinden süperoksit dismutaz (SOD), katalaz ve doku hasarının göstergesi olarak lipit peroksidasyon ürünü olan malondialdehit (MDA) düzeyleri seri olarak ölçüldü. MI tanısı kesinleştirilen hastalarda; SOD, katalaz ve MDA düzeylerinin enfarktüs sonrası yükseldiği ve daha sonra da düştüğü tespit edildi. İskemi ve reperfüzyon esnasında serbest radikallerin arttığı, serbest radikal aracılı doku hasarının meydana geldiği ve antioksidan sistemin doku hasarını engellemek üzere harekete geçtiği sonucu çıkarıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Biochemical Parameters in Acute Myocardial infarction and it's Relation with The Antioxidant System Reactive oxygen species, one of the pyhsiopathological mechanisms of the tissue injury in myocardial infarction, are become more important They are normally occuring during the metabolism of the oxygen in the body, but some of them have free radical properties. The antioxidant defence mechanisms are involved in the eradication of these species. In the pathological conditions such as ischemia and reperfusion, the production of these species are increased. Meanwhile the scavenger system cannot be sufficient for the eradication of oxygen free radicals and oxidative stress occurs. Our study is consisted of 21 patients, whom diagnosed as AMI in the Coronary Intensive Care Unit of Çukurova University Medical Faculty. Diagnostic biochemical and antioxidant system parameters are studied. The antioxidant system enzymes, SOD and catalase, and lipid peroxidation product, MDA, are serially studied. We observed that these parameters are increased after AMI and then decreased. As a result we thought that during ischemia and reperfusion the free radical production is increased, and they are involved in the. tissue injury. Meanwhile the antioxidant system parameters are become activated.